U trendu

Premijer: Uprkos teškom nasleđu potrebno je pomirenje Hrvatske i Srbije

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković ukazao je na potrebu pomirenja između Hrvatske i Srbije, uprkos teškom nasleđu da je, kako je kazao, Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićevog režima.

“Hrvatska je bila žrtva agresije Miloševićevog režima i ta činjenica živi s nama, živi s porodicama nestalih, s vojnicima, branitlejima, civilima. To je nasleđe teško”, kazao je Plenković u obraćanju na prijemu povodom predstojećeg Božića u u organizaciji SNV u zagrebačkom hotelu Vestin.

Dodao je da se pomirenje mora zasnivati na činjenicama i istini, te najavio da će njegova vlada učiniti sve da se pronađu bestali, ali i da se grade mostovi solidarnosti.

Govorio je o ruskoj agresiji na Ukrajini i poručio da je Hrvatska stala na pravu stranu istorije, podržala žrtvu, pokazala solidarnost i činiće, kazao je to, i ubuduće.

“Posebno želim da zahvalim predstavnicima SNV-a, političkim predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj na podršci i lojalnosti. Utemeljili smo poverenje koje nam daje okvir saradnje što traje već sedam godina“, rekako je Plenković i dodao da je zadovoljan velikim iskoracima koji su u tom smislu napravljeni.

Osvrnuo se i na poziciju Hrvata u Srbiji i činjenicu da je predstavnik hrvatske zajednice Tomislav Žigmanov postao član srpske vlade.

“Hrvatska manjina u Srbiji je time dobila novi život”, rekao je Plenković.

Premijer je rekao da je Božić praznik za porodicu, za pauzu, ali i za činjenje dobrog i razmišljanje kako da budemo svi zajedno bolji.

Zahvalio je ponovnoj prilici da bude na tradicionalnom prijemu povodom Badnjeg dana i Božića u organizaciji SNV, ocenivši da je atmosfera dobra, onakva kakva i treba da bude.

„U proteklim godinama saradnje želeo sam da sve nacionalne manjine u hrvatskom saboru budu partneri u vladajućoj koaliciji sa ciljem da gradimo tolerantnu agmosferu jednakost, popunimo sve praznine, otklonimo nepravde i pravimo civilizacijske iskorake, te doprinesemo pomirenju“, rekao je Plenković.

Ne poriče da su ga takve želje nekada koštale u biračkom telu, ali to vidi kao iskorak u društvu i državi, te ističe da u tome uspeva.

Istakao je da je njegova vlada u kojoj su predstavnici manjina napravila ogromne iskorake, ali i da je tek 2016. postao svestan i da ga je bilo sramota kada je shvatio realnost da u nekim kućama u delovima Hrvatske nemaju električnu energiju ni vodu.

Obećao je da će vlada napraviti iskorake i da će svaki dom u Hrvatskoj imati sve što je elementarno – vodu i struju i komunalnu infrastrukturu, bez obzira da li u njima žive Hrvati ili Srbi..

Obnova zemljotresom pogođenog područja Banije, kazao je, biće najvažniji prioritet u godini pred nama.

Plenković je pozdravio juče potpisanu Deklaraciju o saradnji Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj, ocenivši da je to važno i zahtevno, kao i prava poruka onoga što nacionalne manjine mogu i treba da doprinesu unapređenju odnosa dveju država.

Ocenio je dobrim što će se, kako je rekao, na ovom prijemu predstavnici Hrvatske družiti sa srpskim zvaničnicima.

„Hrvatska ima svoju teritoriju demokratske institucije otpronu privredu i rešena sva bitna pitanja iz oblasti međunarodnih odnosa i to nas činim punim samopouzdanja i ponosa“, rekao je Plenković.

Ali, dodao je, i obaveznim da perfektuiramo društvo u kojem živimo, da sprečimo sitni lov u mutnom da neko menjajući kunu u evro profitira. To, poručio je, neće moći.

„Upravo iz takve pozicije vlada će unapređivati odnose sa srpskom nacionalnom manjinama i svim manjinama i kroz operativne programe, projekte ali i kroz politički dijalog“, naveo je Plenković.

On je svima poželeo u tom duhu sve najbolje u 2023., poželeo da bude bolja i jednostavnija od prethodne, a svim vernicima od srca je uputio čestitke za Božić, porukom:“Mir Božji, Hristos se rodi“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar