U trendu

Premijerka ubedjuje Poljake da ne mogu samo da traže solidarnost, a da je ne pružaju

Poljska premijerka Eva Kopač upozorila je danas u Krinjici Poljake da izbeglička kriza nije stvar trenutka već dugoročni test poštenja i poručila da ne mogu da zahtevaju od Evrope samo jednostranu solidarnost, kada je njima potrebna.

„Možemo da izaberemo izmedju dva puta. Možemo da kažemo nas se to ne tiče, neka to Evropa rešava. Ali pitam, šta ćemo reći našim građanima ako se situacija promeni na našoj istočnoj granici i pomoć bude potrebna nama jer će izbeglica biti stotine hiljada na našoj istočnoj granici. Šta onda“, kazala je poljska premijerka na Ekonomskom forumu u Krinjici na jugu Poljske.

Eva Kopač ponovila je da kvote za preraspodelu izbeglica nisu rešenje i da Poljska sebi ne može da dozvoli luksuz da prima ekonomske imigrante, ali da je prihvatanje izbeglica koji braneći goli život beže iz svojih zemalja za Poljsku obaveza.

„Mi smo iskoristili i to u veoma velikoj meri solidarnost naših partnera iz Evrope onda kada smo mi bili izbeglice, ne možemo to da zaboravimo, ne možemo da budemo neosetljivi prema toj nesreći koju svakodnevno prikazuju mediji“, kazala je premijerka.

Poljska premijerka izjavila je povodom jučerašnjeg propalog sastanka sa liderima poljske opozicije na kojem je htela nacionalni dogovor o poljskom pristupu izbegličkoj krizi, a na koji lideri opozicije i desnice i levice demonstrativno nisu došli, da je naivan svako ko smatra da je izbeglička kriza problem samo onih koji danas donose odluke o kvotama za prihvatanje izbeglica.

„To nije problem koji će Evropa uspeti da reši narednih dana ili meseci“, kazala je Eva Kopač.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.