U trendu

Preminuo 106-godiĆĄnji spasilac stotina jevrejske dece Nikolas Vinton

U Londonu je u 106. godini umro spasilac stotina jevrejske dece iz Čeơke pod nacističkom okupacijom, ser Nikolas Vinton.

On je 1938. i 1939. godine prebacio 699 jevrejskih dečaka i devojčica vozovima preko Nemačke u Veliku Britaniju gde im je obezbedio engleske hraniteljske porodice da sačekaju kraj rata, javljaju čeơki mediji.

Smrt Vintona agencijama je potvrdio danas njegov zet.

Upravo na danaĆĄnji dan, 1. jula pre 76 godina krenuo je iz Praga u London voz sa najvećom grupom, sa 241 jevrejskim detetom koje su njihovi roditelji dali da odu u nepoznato kako bi im spasili ĆŸivot, a sami su većinom stradali u holokaustu.

Kao mladi agent za prodaju nekretnina, Nikolas Vinton se 1938. godine obreo u Pragu kao dobrovoljac Britanskog komiteta za pomoć izbeglicama i izvukao je u nekoliko specijalnih vozova, plombiranih tokom prelaska preko Nemačke za koje je izmoljakao odobrenje od vlasti i od Hitlerovog Berlina čak 669 jevrejske dece.

Poslednji voz, septembra 1939. godine nije krenuo iz Praga jer je počeo Drugi svetski rat.  

Vintonov podvig prekrila je nakon rata praơina zaborava, poơo skromno o njemu nije nikome govorio i otkrila ga je tek 80-tih godina proơlog veka istoričarka holokausta Elizabeta Maksvel.

BBC je Vintonu pred tv kamerama priredio tada nezaboravno iznenadjenje – kada je okupio stotine „njegove“ dece a na britanskog Ć indlera ponovo je podsetio slovački reĆŸiser Matej Minač sa tri dokumentarna filma 1999., 2002. i 2011. godine.

„Nikijeva porodica“, kako opisuje istoimeni Minačev poslednji dokumentarac broji danas preko 5.000 ljudi rasutih ĆĄirom sveta, „Vintonove dece“ i njihovih potomaka.

Entuzijasti iz ČeĆĄke zajedno sa spasenom „Vintonovom decom“ dosetili su se 2009. godine da bi mogli da spoje 70. godiĆĄnjicu dečijih jevrejskih transporta iz Praga u Englesku u starateljske porodice i 100. rodjendan samog Vintona i ponovo su uputili jedan voz sa starim vagonima iz onog vremena istom trasom dugom preko 1.2000 kilometara preko Nemaccke i Holandije.

Ser Nikolas Vinton je zbog podviga posle rata dobio viơe britanskih i čeơkih odlikovanja, a od britanske kraljice Elizabete II i plemićku titulu.

Poslednje, najviĆĄe drĆŸavno čeĆĄko odlikovanje, Orden Belog lava preuzeo je krajem oktobra proĆĄle godine, lično u zamku Lani kraj Praga od predsednika ČeĆĄke MiloĆĄa Zemana.

„Na neki način nije trebalo da ĆŸivim tako dugo da dam priliku svim tim ljudima da preuveličavaju to ĆĄto sam napravio, čini mi se, pre 100 godina. Ja sam samo imao sreće da budem u pravo vreme na pravom mestu“, kazao je preuzimajući odlikovanje Vinton.

Desetine hiljada čeơkih djaka potpisali su 2007. godine predlog da Nikolas Vinton dobije Nobelovu nagradu za mir.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.