U trendu

Preminuo predsednik Uzbekistana Islam Karimov

Predsednik Uzbekistana Islam Karimov preminuo je danas u 78. godini od posledica moždanog udara, saopštila je vlada te zemlje, a agencija Rojters tim povodom ocenjuje da je neizvesno ko će ga naslediti na čelu najmnogoljudnije centralnoazijske zemlje.

Karimov nije viđen u javnosti od sredine avgusta, a vlada u Taškentu je prošlog vikenda priznala da je on bolestan.

Predsednikova ćerka Lola Karimova Tiljajeva je u ponedeljak rekla da je njen otac pretrpeo moždani udar.

Rođen 1938. godine, Karimov je odrastao u jednom sirotištu u drevnom gradu Samarkandu. Studirao je mašinstvo i ekonomiju u Taškentu. Krajem osamdesetih godina postaje član Komunističke partije, a na čelo Sovjetske Republike Uzbekistan dolazi 1989. godine.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. ostao je lider Uzbekistana kojim je, kako ocenjuje AFP, vladao gvozdenom pesnicom.

Karimov se, međutim, predstavljao i kao bedem od radikalnog islama koji je stizao sa granica Avganistana, a suzbijao je i fundamentalističke grupe u zemlji.

Uprkos pogoršanju zdravstvenog stanja proteklih godina, Karimov nije ostavio jasnog naslednika.

Teoretski, zemljom bi do raspisivanja izbora mogao da vlada i predsednik senata Nigmatula Juldašev, ali očekuje se da će u trku za novog lidera ući premijer Šavkat Mirzijojev i njegov zamenik Rustam Azimov.

Analitičari, međutim, ocenjuju da su male šanse da će doći do borbe za vlast jer eliti odgovara aktuelni sistem.

Predsednikova mlada ćerka Lola Karimova Tiljajeva, koja se godinama smatrala njegovom naslednicom, nalazi se u kućnom pritvoru od 2014. godine.

Analitičari kažu i da će o nasledniku Karimova na čelu zemlje verovatno iza zatvorenih vrata odlučivati mala grupa visokih zvaničnika i članova njegove porodice.

Ukoliko ne postignu kompromis, međutim, otvoreni sukob bi mogao da destabilizuje zemlju od 32 miliona ljuda koja je postala meta islamističkih ekstremista, ocenjuje Rojters.

Karimov je uspeo da zavadi Rusiju, Kinu i Zapad kako bi spasio zemlju od totalne izolacije i nastavio da dobija ograničenu pomoć SAD.

Uprkos ekonomskom rastu od oko osam odsto, kritičari kažu da je ekonomija Uzbekistana u teškoj situaciji sa korumpiranom elitom u pretežno kontrolisanoj industriji.

Uzbeklistan je, inače, veliki izvoznik pamuka, a bogat je i zlatom i prirodnim gasom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.