U trendu

Preminuo psihijatar Robert Spicer

Robert Spicer (Spitzer), psihijatar koji je imao vodeću ulogu u uspostavljanju standarda za opisivanje mentalnih poremećaja i uklanjanje homoseksualizma kao patologije u dijagnostici, preminuo je u petak u Sijetlu, u 83. godini.

Spicer je preminuo usled srčanih problema, kazala je danas njegova supruga, profesorka u penziji Univerziteta Kolumbija Dženet Vilijams.

Doktor Spicer je radio na nekoliko izdanja Dijagnostičkog i statističkog priručnika za mentalne poremećaje (DSM) pri definisanju svih velikih poremećaja „kako bi svi u profesiji mogli da budu saglasni s time šta vide“, rekla je Vilijamsova, koja je radila sa svojim suprugom na trećem izdanju DSM-a, koje je objavljeno 1980. godine, postavši bestseler.

„To je bio veliki napredak u profesiji“, dodala je ona.

Spicer je došao do definicija mentalnih poremećaja posle razgovora sa ekspertima u svakoj dijagnostičkoj kategoriji i na osnovu beleški svojih zapažanja, naveo je Njujork tajms.

Doktor Alen Fransis, profesor psihijatrije na Univerzitetu Djuk, kazao je da je Spicer „daleko najuticajniji psihijatar svog vremena“.

Aktivisti za prava gej populacije zahvalni su Spiceru na uklanjanju homoseksualnosti sa liste mentalnih poremećaja u DSM-u. On je doneo takvu odluku pošto se sastao sa aktivistima i utvrdio da homoseksualnost ne može biti poremećaj ako su gej osobe zadovoljne sa sopstvenom seksualnošću.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.