U trendu

Preminuo treći planinar na Mont Everestu u proteklih nekoliko dana

Indijski alpinista kome su pomogli da se spusti sa Mont Everesta pošto se razboleo, preminuo je i to je treći smrtni slučaj medju planinarima koji pokušavaju da se popnu na najviši planinski vrh na svetu u proteklih nekoliko dana, saopštio je danas organizator ekspedicije.

Subaš Pol (Subhash Paul) je preminuo noćas dok su mu vodiči pomagali da se spusti s planine, saopštila je agencija Treking kamp Nepal u Katmanduu.

Dvoje drugih članova Polovog tima nestali su u subote, a jedna pripadnica ekspedicije, Indijka koja se razbolela, odmara u kampu na bezbednoj nadmorskoj visini.

Dvoje alpinista, Holandjanin i Australijanka, umrli su u petak verovatno od visinske bolesti dok su se spuštali s planinskog vrha Mont Everest, a još oko desetine planinara se razbolelo ili je dobilo promrzline.

Oboje su bili deo istog ekspedicionog tima. To su prvi smrtni slučajevi na Mont Everestu ove godine, od kada su alpinisti posle dve godine ponovo počeli da osvajaju najviši svetski vrh. Od 11. maja na vrh se popelo gotovo 400 planinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.