U trendu

Preokret: Severna Koreja preti otkazivanjem samita sa SAD

Severna Koreja saopštila je da je morala da otkaže razgovore na najvišem nivou sa Južnom Korejom, zbog toga što su održane vojne vežbe Južne Koreje i SAD, a zapretili su da će zbog tih vežbi otkazati samit sa SAD.

Dve Koreje trebalo je danas da održe sastanak u demilitarizovanoj zoni, kako bi se smanjile tenzije i započeli razgovori o ujedinjenju porodica koje su razdvojene tokom Korejskog rata, prenosi AP.

Agencije Johnap i KCNA su prvobitno javile da je današnji sastanak otkazan, a Pjongjang je kasnije doveo u pitanje i da li će moći da se održi po planu samit SAD i Severne Koreje, na kojem bi trebalo da se sastanu američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un, koji je zakazan za 12. jun u Singapuru.

Jonhap takođe javlja da su u petak počele dvonedeljne vojne vežbe SAD i Južne Koreje.

Stejt department je saopštio da nema nikakvih informacija o tome da Pjongjang želi da otkaže samit na kome bi trebalo da se sastanu lideri dveju zemalja Donald Tramp i Kim Džong Un.

SAD nemaju informacije o otkazivanju samita sa S.Korejom

Stejt department je saopštio da nema nikakvih informacija o tome da Pjongjang želi da otkaže planirani samit SAD i Severne Koreje na kome bi trebalo da se sastanu lideri dveju zemalja Donald Tramp i Kim Džong-un.

Severna Koreja ranije je saopštila da je morala da otkaže razgovore sa Južnom Korejom na najvišem nivou, zbog toga što su održane vojne vežbe Južne Koreje i SAD, a zapretili su da će zbog tih vežbi otkazati samit sa SAD.

„Ova vežba, koja nas ima na meti, sprovodi se širom Južne Koreje, nesumnjivo dovodi u pitanje deklaraciju iz Panmundžoma i jasna je vojna provokacija koja se protivi pozitivnim političkim pomacima na Korejskom poluostrvu“, saopštila je Severna Koreja.

Dve Koreje trebalo je danas da održe sastanak u demilitarizovanoj zoni, kako bi smanjili tenzije i započeli razgovore o ujedinjenju porodica koje su razdvojene tokom Korejskog rata, prenosi AP.

Johnap i KCNA su prvobitno javili da je današnji sastanak otkazan, a Pjongjang je kasnije doveo u pitanje da li će samit SAD i Severne Koreje, na kom bi trebalo da se sastanu Tramp i Kim zakazan za 12. jun u Singapuru, moći da se održi po planu.

Jonhap je takođe javio da su u petak započele dvonedeljne vojne vežbe SAD i Južne Koreje.

Bela kuća:SAD će ispitati šta je S.Koreja saopštila

SAD su upoznate sa izveštajima južnokorejskih medija da je Severna Koreja otkazala planirane razgovore na visokom nivou sa južnim susedom, saopštila je Bela kuća.

„SAD će ispitati nezavisno od toga šta je Severna Koreja saopštila i nastaviće da se blisko koordinira sa našim saveznicima“, izjavila je portparolka Bele kuće Sara Sanders, prenosi Rojters.

Severna Koreja je u utorak saopštila da je morala da otkaže razgovore sa Južnom Korejom na najvišem nivou, zbog toga što su održane vojne vežbe Južne Koreje i SAD, a zapretili su da će zbog tih vežbi otkazati samit sa SAD.

Stejt department je saopštio da nema nikakvih informacija o tome da Pjongjang želi da otkaže planirani samit SAD i Severne Koreje na kome bi trebalo da se sastanu lideri dveju zemalja Donald Tramp i Kim Džong-un.

Pentagon je saopštio da je vojna vežba sa Južnom Korejom rutinska i isključivo odbrambenog karaktera, nakon što je zbog te vežbe Pjongjang otkazao planirani sastanak na visokom nivou sa severnim susedom.

Pukovnik Rob Mening rekao je da je cilj te vežbe da poboljša sposobnosti SAD i Južne Koreje da deluju zajedno, prenosi AP.

Vežba je počela u ponedeljak i planirano je da traje do 25. maja.

Mening je dodao da je to godišnja vežba i da je njen odbrambeni karakter jasan već decenijama i da se nije promenio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar