U trendu

Prese: Odnosi Srbije i Hrvatske opterećeni stalnom predizbornom kampanjom

Škakljivi odnosi Hrvatske i Srbije nisu obeleženi samo pokušajima nove članice EU da zakoče pristupni maraton kandidata Srbije zbog nerešenih bilateralnih problema, već pre svega stalnim predizbornim kampanjama, ocenjuje bečki dnevnik „Prese“.

List ističe da su od predsedničkih izbora u Hrvatskoj, početkom 2015. ponovo sve glasniji „nacionalistički tonovi“ u ovoj državi.

„Prese“ ukazuje da Zagrebu ne prebacuje samo Beograd, već i manjine u Hrvatskoj da pokušava ne samo da umanji fašističku prošlost zemlje, već i da je veliča.

Dnevnik navodi kao primer marševe ratnih veterana u ustaškim uniformama ili skandiranje ustaškog pozdrava „Za dom spremni“ na stadionima.

Predstojeći prevremeni izbori 11. septembra predstavljaju još jače iskušenje da se za glasovi osvajaju oštrim napadima na Srbiju, naglašava list.

Istovremeno „Prese“ ukazuje da je i u Srbiji mandat vlade sve kraći i da izbori predstavljaju iskušenje političarima za nacionalističke ispade prema susedima.

„Tako je ministru inostranih poslova Ivici Dačiću pošlo za rukom da, tokom višemesečnog sastavljanja vlade, sačuva svoju ministarsku fotelju, ali lider SPS-a namerava već da se pozicionira za predsedničke izbore 2017. godine“, piše bečki dnevnik.

„Srbija i Hrvatska su kao sijamski blizanci koji se ne podnose“, prenosi „Prese“ analizu Svetislava Basare i dodaje da su u obe države svi pokušaji modernizacije završeni „neizbežnim povratkom starih šablona – onih ustaša i četnika“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.