U trendu

Presuda gradonacelniku Istanbula danas zbog navodnih uvreda

ISTANBUL – U turskom sudu danas je nastavljeno suđenje gradonačelniku Istanbula Ekremu Imamogluu zbog optužbi za navodno upućivanje uvreda članovima državne izborne komisije.

Danas bi trebalo da bude donesena presuda u tom slučaju.

Imamoglu je član opozicione Republikanske narodne partije i preti mu kazna od četiri godine zatvora, ukoliko ga sud proglasi krivim, a takođe i zabrana obavljanja političkih dužnosti.

Pristalice opozicije navode da je to suđenje pokušaj uklanjanja iz političkog života glavnog protivnika turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, preneo je AP.

Imamoglu je izabran za gradonačelnika Istanbula u martu 2019. kada je preuzeo to mesto od Erdoganove Partije pravde i razvoja koja je imala vlast u tom gradu 25 godina.

Erdoganova partija je tada pokušala da izbegne rezultate izbora, žaleći se na nepravilnosti, zbog čega su izbori ponovljeni posle nekoliko meseci i tada je opet ubedljivo pobedio Imamoglu.

On je optužen za uvredu izborne komisije u novembru 2019. jer je rekao da je „poništavanje legitimnih izbora budalaština“, podsetila je američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.