U trendu

Presuda izraelskom vojniku za ubistvo podelila javnost

Presuda izrečena mladom izraelskokm vojniku Elor Azariju, kojom je on osuđen na 18 meseci zatvora zbog ubistva pelestinskog napadača, podelila je javnost s obzirom na to da je reč o zločinu za koji je predviđena kazna do 20 godina zatvora.

Palestinci, pak, smatraju da je Azaria trebalo osuditi na doživotnu robiju.

Pre 11 meseci, naime, tada 19-ogodišnji Azaria, služio je vojni rok u gradu Hebron kada su dva Palestinca krenula noževima na njega i kolege.

Jednog od dvojice napadača, ubile su trupe, a drugi je upucan i ranjen. Dok je Abd Elfatah Ašaref (21) ležao ranjen na zemlji onesposobljen, Azaria mu je pucao u glavu iz puške.

Vojni sud je prošlog meseca osudio Azariu za ubistvo iz nehata, zločin za koji se dobija zatvorska kazna do 20 godina.

Odluka suda protiv vojnika Azaria izazvala je kontraverze u Izraelskoj javnosti od samog početka, a ankete pokazuju da vojnik ima veliku podršku, prenosi Rojters.

Tužilaštvo je zatražilo da Azaria bude osuđen na tri do pet godina zatvora, što je mnogo niže od predviđene kazne, navodeći da je on pucao u čoveka koji je samo nekoliko minuta pre toga izvršio napad.

Kako se navodi sud je izjavio da vojnik nije izrazio žaljenje zbog ovog događaja, ali da je njegov vojni dosije bio „bez mrlja“ pre pucnjave i da je hapšenje izazvalo ogroman stres u njegovoj porodici.

Kako se navodi, na suđenju je Azaria izjavio da je verovao da je Palestinac i dalje bio opasan jer se nož nalazio u njegovoj neposrednoj blizini i da je bilo moguće da nosi eksplozive.

„On zaslužuje da umre,“ Azaria je citiran u toj presudi kako je govorio nakon što je pucao.

Glavni sudija Maja Heler rekla je da je Azaria „preuzeo na sebe da bude i sudija i dželat“, prenosi agencija.

Istraživanja su pokazala da Azarija uživa podršku naroda, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu je pozvao roditelje kako bi izrazio saosećanje nakon što je vojnik uhapšen.

„Osoba ne sme koristiti ovakav tip sile, čak i kada je u pitanju život neprijatelja,“ saopšteno je u presudi suda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar