U trendu

Presuda za ratno profiterstvo Sanaderu u ponedeljak

ZAGREB – Presuda nekadašnjem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu na ponovljenom suđenju u slučaju Hipo za zlouporabu položaja i ratno profiterstvo, biće objavljena u ponedeljak, 22. oktobra, preneli su hrvatski mediji.

Inače, to je samo jedan od slučajeva u kojem se Sanaderu sudi otkako je napustio premijersku dužnost.

Pred kraj ponovljenog suđenja Tužilaštvo je Županijskom sudu predalo optužnicu s manjim izmenama činjeničnog opisa u kojoj je ostala ista pravna kvalifikacija pa se Sanader ponovo izjašnjavao o krivici, odbacivši istinitost navoda da je primio mito od austrijske Hipo banke.

Uskok tereti Sanadera da je kao zamenik ministra spoljnih poslova uzeo protuvrednost od 3,6 miliona kuna provizije od banke koja je Hrvatskoj, dok je tokom rata bila u teškoj situaciji, dala kredit za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava.

„Tvrdim pred hrvatskom javnošću da nisam ratni profiter“, rekao je Sanader danas u svojoj obrani i dodao da je tadašnja vlada donela odluku o kreditu, a tadašnji ministar spoljnih poslova Mate Granić potpisao ugovor i dobio pismo u kojem su bili utvrđeni svi uslovi kredita.

Sanader je rekao i da je Hipo bila jedina banka koja je htela Hrvatskoj da odbri kredit i to na pritisak tadašnjeg austrijskog ministra Aloisa Moka.

Predstavnica Tužilaštva je rekla da je u dokazano da je Sanader počinio ratno profiterstvo i da je u odbrani umanjio svoju ulogu. Kazala je i da je pritom nedvosmisleno utvrđeno da je Sanader s Kultererom u četiri oka dogovorio isplatu provizije, da će ona biti isplaćena u dva dela.

Sanaderov advokat Čedo Prodanović, rekao je, pak, da je dokazni postupak prepun dilema, te da je nelogično da bi banka dala proviziju za isplatu kredita zemlji koja se nalazi u teškom finansijskom stanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.