U trendu

Pretnje sporazumu EU-Turska ničemu ne vode

Pretnje podrivanjem sporazuma izmedju Evropske unije i Turske o migrantima „ničemu ne vodi“, ocenila je danas nemačka vlada.

„Smatramo da je taj sporazum zajednički uspeh EU i Turske i nastavak njegove primene je u interesu svih. Pretnje na račun toga ničemu ne vode“, rekla je portparolka nemačke kancelarke Angele Merkel, Ulrike Demer.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio je ranije danas da će otvoriti granice migrantima koji žele da stignu do zapadne Evrope, dan pošto je Evropski parlament zatražio zamrzavanje pregovora o pristupanju Turske EU.

„Zvali ste u pomoć kada je 50.000 migranata nagrnulo na granični prelaz Kapikule (na tursko-bugarskoj granici). Počeli ste da se pitate: ‘Šta ćemo da radimo ako Turska otvori granice?'“, izjavio je Erdogan u Istanbulu.

EU i Turska su krajem marta postigle dogovor o vraćanju izbeglica u Tursku, prema kojem su Ankari obećani finansijska pomoć za izbeglice i ubrzani pregovori o članstvu u Uniji.

Portparol nemačkog Ministarstva inostranih poslova Savsan Hebli izjavio je danas da su tursko-nemački odnosi „teški“.

Odnosi Berlina i Ankare znatno su se pogoršali zbog nemačke rezolucije o genocidu nad Jermenima, zatim zbog nemačke zabrane da se Erodganov govor direktno premosi na jednom mitingu Turaka u Nemačkoj, kao i zbog spora o liberalizaciji režima za putovanje državljana Turske u Evropsku uniju, u okviru sporazuma o rešavanju migrantske krize.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.