U trendu

Preživeli pilot: Turska strana nas nije upozorila

Pilot koji je preživeo pad ruskog aviona u Siriji rekao je da oni nisu dobili bilo kakvo upozorenje od Turske.

On je naveo da avion koji je oboren nije prešao na teritoriju Turske, kao i da ih turska strana ni vizuelno ni audio nije upozorila.

Pilot stigao u rusku bazu živ i zdrav

Jednog od dva pilota koji su se katapultirali iz ruskog aviona kojeg je oborila turska vojska su spasile sirijske i ruske snage i on je sada bezbedan, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Operacija je uspešno okončana. Pilot je doveden u našu bazu. Živ je i zdrav“, rekao je Šojgu, a prenela agencija Tas s.

On je istakao da je operacija spasavanja trajala 12 sati i dodao: „Zahvaljujem se svim našim ljudima koji su čitavu noć radili na ovome, uz velike rizike.“

Drugi pilot je povređen prilikom spuštanja nakon čega su ga ubili džihadisti u toj oblasti, izjavio je danas ruski ambasador u Francuskoj Aleksandar Orlov.

„Kada je avion oboren, oba pilota su se katapultirala iz letelice, od kojih je jedan najpre povređen kada se spustio padobranom, a potom su ga na zemlji divljački ubili džihadisti koji su se nalazili u toj oblasti“, rekao je on za radio „Europe 1“.

Turska je juče ujutro oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povredio vazdušni prostor Turske iako je više puta upozoren, dok rusko Ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor.

Putin: Pilotu oborenog aviona orden Heroja Ruske Federacije

Pilotu koji je poginuo nakon obaranja ruskog bombardera Su-24 na teritoriji Sirije, posthumno će biti dodeljen orden Heroja Ruske Federacije, saopštio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

Foto: Beta

„Komandantu aviona posthumno će biti dodeljena Zvezda Heroja Ruske Federacije“, rekao je Putin, a preneo TAS S.

Drugi pilot, navigator letelice, koji je spasen i nalazi se u ruskoj vazduhoplovnoj bazi u Siriji, takođe će biti odlikovan, naveo je Putin.

„On, kao i drugi učesnici spasilačke operacije, primiće državna odlikovanja. Ministarstvo odbrane je već izašlo sa predlozima“, kazao je ruski predsednik.

Heroj Ruske Federacije je najviše počasno zvanje u Rusiji, ustanovljeno 1992. godine, a dodeljuje se za izuzetne zasluge, lične ili kolektivne podvige u službi države i društva.

Zlatna zvezda je simbol Heroja Ruske Federacije.

Turska je u utorak ujutro oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povredio vazdušni prostor Turske iako je više puta upozoren, dok rusko ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor.

Krstarica Moskva štiti ruske avione nakon obaranja Su-24

Rusija je poslala krstaricu „Moskva“ u priobalno područje sirijske provincije Latakija i spremna je da raketama zemlja-vazduh dugog dometa, obori sve mete iz vazduha koje prete njenoj bazi na tom području, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Nakon obaranja ruskog aviona Su-24 u Siriji, Ministarstvo odbrane Rusije je donelo odluku da pruži dodatnu pomoć Vojno-kosmičkim snagama Rusije, a osim krstarice „Moskva“ u narednim danima u ruskoj bazi Hmejmim, biće raspoređen PVO sistem S-400.

„Upozoravamo da će svi ciljevi koji predstavljaju za nas potencijalnu opasnost biti uništeni“, rekao je načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba Rusije Sergej Rudskoj, preneo je Sputnjik.

Krstarica „Moskva“ je ratni brod težine 11.500 tona i dužine 186 metara, okosnica ruske Crnomorske flote.

Pored protiv-brodskih raketa, protiv-podmorničkih projektila i torpeda, krstarica „Moskva“ opremljena je sa 64 rakete sistema „Fort“, koji je pomorski pandan sistemu S300, javlja „Raša tudej“.

Rakete mogu da pogode mete do 150 kilometara što je dovoljno da pokrije čitavu južnu Tursku od Latakije.

Pres-sekretar Pentagona Tim Kuk izjavio je da razmeštanje ruske krstarice blizu obala Sirije neće uticati na akcije koalicije predvođene SAD.

Kao odgovor na obaranje aviona, ruska vojska u Siriji je pojačala bezbednost.

Svi ruski bombarderi sada će leteti u pratnji borbenih aviona kako bi ih zaštitli od eventualnog napada.

Turska je u utorak ujutro oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povredio vazdušni prostor Turske iako je više puta upozoren, dok rusko ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar