U trendu

Preživeli pripadnik JNA: Optužnicom obuhvatiti sva ubistva

ISTOČNO SARAJEVO – Podizanje optužnice protiv osumnjicenih za napad na kolonu pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu maja 1992. godine odlična je vest za rodbinu ubijenih u toj ulici, ali je žalosno što otpužnicom nisu obuhvaćena sva ubistva koja su se desila od 20. aprila do 23. maja, kada se dogodilo poslednje ubistvo u kasarni „Maršal Tito“, kaže Željko Pantelić, bivši oficir JNA koji je ranjen u Dobrovoljačkoj.

„Svi mi preživeli i rodbina ubijenih živimo u nadi da će se u nekom vremenu podignuti optužnica i za te slučajeve“, rekao je Pantelić povodom obeležavanja 30 godina od zločina u Dobrovoljačkoj ulici.

Milenko Perić, koji je bio ranjen u napadu na kolonu JNA koja se povlačila iz Sarajeva, rekao je da je bio izvucen iz kamiona i da su mu pucali u noge.

Naveo je da je potom odveden u bolnicu, pa u Centralni zatvor što, dodao je, dovoljno govori o humanosti onih koji tvrde da su tada branili Sarajevo.

Ministar rada i boračke zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je na današnji dan u koloni u Dobrovoljačkoj ulici ubijeno devet vojnika JNA, 26 ranjeno, a 206 zarobljeno.

„Veći deo njih je zverski mučeno“, rekao je Milunović.

Dodao da su napadi na JNA u Sarajevu počeli već u aprilu i podsetio da su 20. aprila u naselju Hrasno, u kafiću, ubijena dva pripadnika JNA u kafiću.

„Nakon toga, 22. aprila u Dobrinji uhvatili su osmoricu pripadnika JNA i pobili ih u Velikom parku, a da pritom za te zločine niko nije odgovarao, niti su ikad njihovi posmrtni ostaci pronađeni“, rekao je Milunović.

Naveo je da su napade na JNA masovno počeli da vrše pripadnici Zelenih beretki i Patriotske lige na Dom vojske u Sarajevu i komandu druge armijske oblasti 2. maja i dodao da se najveći broj ubistava dogodio tog dana, a da je 3. maja bilo dogovoreno da se kolona JNA mirno povuče iz Sarajeva.

„To je bila posledica sporazuma koji je tada Alija Izetbegović potpisao u Skoplju sa pripadnicima JNA o njenom mirnom povlačenju do 19. maja, ali taj dogovor nije ispoštovan i kolona je napadnuta“, dodao je Milunović.

Uz jake mere obezbeđenja danas je u crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Sarajevu služen parastos žrtvama zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Kolona građana i zvaničnika koji su danas prisustvovali parastosu uputila se zatim u Dobrovoljačku ulicu gde je položeno cveće i zapaljene su sveće za sve stradale.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.