U trendu

Preživeo Holokaust: Slavi Bar micva u 113 godini (foto)

Najstariji čovek na svetu, koji danas puni 113 godina, sprema se za Bar Micva sa kojim kasni tačno 100 godina.

Izrael Kristal, 113-godišnjak koji je preživeo Holokaust, živi u Izraelu i sprema se za Bar Micva – status koji dečaci dobijaju kada navrše 13 godina, saopštila je njegova porodica.

Izrael Kristal je rođen 15. septembra 1903. godine u Zarnovu -sadašnjoj Poljskoj a sada živi u lučkom gradu Haifi, piše AFP.

Ginisova knjiga rekorda ga je danas upisala kao najstarijeg čoveka na svetu, ali će njegova porodica 113 rođendan slaviti tek krajem septembra – po hibru kalendaru.

Rođendanska proslava će uključiti i Bar Micva ceremnoju, ulazak 13-godišnjih dečaka u svet odraslih-odgovornih muškaraca, sa kojom Kristal kasni tačno 100 godina.

Kristal nije mogao da proslavi svoj Bar micva 1916. godine, jer je njegova majka umrla tri meseca ranije, a njegov otac je bio vojnik u ruskoj vojsci u vreme Prvog svetskog rata. I pored toga, kako je rekla njegova ćerka, Krisatal je vernik koji se već sto godina moli svakog jutra.

Proslavi će prisustvovati stotinak članova porodice, a datum i mesto se drže u tajnosti kako bi izbegli izlaganje Kristala medijskim simpatijama, rekla je njegova ćerka.

Posle Prvog svetskog rata, Kristal se preselio u Lodz, gde je radio u porodičnoj fabrici slatkiša, oženio se i dobio dvoje dece.

Njegov život se promenio kada su jevrejski deo grada u kom je živeo okupirali nacisti, a Kristala poslali u zloglasni logor smrti Aušvic.

U Aušvicu su mu umrli žena i deca. Kristal je doživeo kraj rata i oslobađanje Aušvica, težak svega 37 kilograma.

Posle oslobođenja, Kristal se preselio u Izrael gde je živeo narednih šest decenija. Ponovo se oženio, dobio sina i otvorio svoju prodavnicu slatkiša.

Kristal je četiri godine mlađi od najstarije žene na svetu, Eme Morano, Italijanke koja u novembru puni 117. godina.

Predhodnio najstariji čovek na svetu Jasutaro Koide, preminuo je u januaru ove godine sa navršenih 112 godina.

Najštarija žena ikada je Francuskinja Žan Luiz Calme, koja je preminula 1997. godine, u starosti od 122 godine i 164 dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.