U trendu

Prihvatilište za decu džihadista po povratku u Holandiju

HAG – Deca džihadista starija od devet godina po povratku u Holandiju biće smeštena u specijalna prihvatilišta u kojima će biti na stalnom posmatranju i gde će im biti pružena specijalna podrška.

Ta mera je neophodna kako bi se utvrdilo da li deca povratnici predstavljaju rizik za društvo, objavio je holandski dnevni list AD.

Prema nedavno objavljenim podacima holandske službe bezbednosti, deset odsto maloletne dece iz takozvane Islamske države je devet ili više godina starosti i, imajući u vidu njihov uzrast, postoji realna mogućnost da su prošli obuku džihadista ili čak i učestvovali u oružanim sukobima.

Savet za prava deteta takođe ozbiljno uzima u obzir mogućnost da su ova deca bila primorana da učestvuju u naslilnim akcijama, zbog čega im je po povratku u Holandiju neophodna specijalna pomoć.

Pažljivim posmatranjem dece moguće je ustanoviti da li su ona zaista prošla obuku džihadista ili čak i učestvovala u borbi, pored toga stručnjaci mogu da utvrde kakve su traume deca pretrpela i koja vrsta pomoći im je potrebna.

Za sve porodice i decu koji se vraćaju iz takozvane Islamske države u Holandiju, Savet za prava deteta sastavlja individualan plan u kome se navodi koja vrsta brige i podrške mora biti pružena.

Taj plan je za svaku porodicu i za svako dete različit.

U izbegličkim kampovima u Siriji, koje kontrolišu Kurdi, još uvek boravi oko 170 dece koju su roditelji džihadisti iz Holandije poveli u takozvanu Islamsku državu, kao i dece koja su tamo rođena, objavila je u februaru ove godine holandska služba bezbednosti.

U Turskoj se još uvek nalazi oko 30 dece holandskih džihadista. Više od tri četvrtine ove dece rođeno je u ratom zahvaćenom području.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.