U trendu

Prijateljstvo Nemačke i Francuske nada za razjedinjenu Evropu

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su danas u Verdenu nadu da će prijateljstvo izmedju Francuske i Nemačke biti nada i podsticaj za razjedinjenu Evropu.

Lideri dveju zemalja prisustvuju komemorativnoj ceremoniji obeležavanja 100. godišnjice bitke kod Verdena, najduže bitke u Prvom svetskom ratu, koja je trajala 10 meseci i u kojoj je poginulo 163.000 Francuza i 143.000 Nemaca, a više stotina hiljada ljudi je ranjeno.

Godišnjica Verdenske bitke biće obeležena nizom manifestacija posvećenih edukaciji mladih, na kojima će učestvovati oko 4.000 dece iz Francuske i Nemačke.

Merkelova je izjavila da taj dogadjaj pokazuje koliko su odnosi izmedju Francuske i Nemačke danas dobri i svedoči o tekovinama Evropske unije, izrazivši nadu da gradjani Velike Britanije 23. juna neće glasati za izlazak iz Unije.

Ona je rekla i da joj je francuski predsednik Oland ukazao „veliku čast“ pozivom da prisustvuje komemoraciji i dodala da svi imaju obavezu da čuvaju uspomenu na Verdensku bitku, jer samo oni koji poznaju prošlost mogu iz nje izvući pouke.

Oland je Verden nazvao „prestonicom mira“ i ocenio da taj francuski grad u isto vreme predstavlja najmračniju i najsvetliju tačku, jer je u njemu Evropa izgubila sve, a danas je simbol njenog jedinstva i prijateljstva izmedju Francuske i Nemačke.

Komemoracija je počela sa 45 minuta zakašnjenja zbog kiše, a dvoje lidera došlo je automobilom umesto helikopterom. Posle polaganja venaca zajedn sa francuskom i nemačkom decom, Merkelova i Oland su obišli groblje na kojem je sahranjeno 11.148 nemačkih vojnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.