U trendu

Princ Čarls i Kamila u istorijskoj poseti Kubi

HAVANA – Princ Čarls i njegova supruga Kamila sutra kreću na karipsku turneju, što će ih učiniti prvim članovima britanske kraljevske porodice koji će posetiti komunisticku Kubu, i to u jeku rastućeg neprijateljstva britanskog najbližeg saveznika, Sjedinjenih Američkih Država, prema ovoj državi.

Kraljevski par će 24. marta sleteti u Havanu gde će provesti tri dana i večerati sa kubanskim predsednikom Migelom Diaz-Kanelom, koji je zamenio Raula Kastra prošle godine, prenosi Rojters.

Princ Čarls, naslednik britanskog prestola, već je upoznao kubanskog predsednika prošlog novembra, na njegov 70. rodendan, kada je Diaz-Kanel bio u poseti Londonu.

„Ovo je priznanje ne samo kubanskom narodu, već i vladi, i pokazuje SAD da nismo toliko izolovani“, kaže stanovnica Havane Kira Ljerena.

Ovo putovanje dešava se dok Trampova administracija intenzivno pokušava da okonča ono što smatra „tiranskom trojkom“ Latinske Amerike – socijalističke vlade Venecuele, Nikaragve i Kube – i izazvalo je neke kontroverze.

Senator SAD Rik Skot iz Floride, gde se nalazi najveća zajednica kubanskih emigranata, javno je pozvao princa Čarlsa da otkaže putovanje i da umesto toga poseti Floridu i sastane se sa kubanskim disidentima.

Iako se komunizam i plemstvo teško mogu zamisliti kao prijatelji, u Havani se nalazi mali memorijalni vrt za Princezu Dajanu, Čarlsovu prvu suprugu.

„Bila je veoma voljena na Kubi“, rekla je 73-godišnja Margarita Rego iz kancelarije zvaničnog istoričara grada i dodala da su Kubanci čuli za nju iz časopisa iz inostranstva.

Većina ljudi na Kubi, međutim, malo zna o britanskoj kraljevskoj porodici, dok su ostali ravnodušni.

„Toliko stranaca je došlo ovamo, a ipak se sve nastavlja po starom“, rekao je 76-godišnji Hulio Pojato, žaleći se na kubansku još uvek visoko centralizovanu ekonomiju.

„Nema jaja, piletine, ničega“, rekao je bivši zavarivač, koji se bori da preživi od penzije od oko 10 dolara mesečno.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike