U trendu

Princ Čarls u Srbiji 16. i 17. marta

Britanski princ Čarls sa suprugom Kamilom boraviće 16. i 17. marta u poseti Srbiji, u okviru šestodnevne turneje po Zapadnom Balkanu. Kako je danas objavljeno na sajtu princa Čarlsa, reč je o zvaničnim posetama Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu od 14. do 19. marta, a u cilju slavljenja mira, pomirenja, obnove i osnaživanja mladih.

Čarls i Kamila doputovaće u Beograd 16. marta, gde će program posete otpočeti polaganjem venaca na Spomen kosturnicu oslobodiocima Beograda iz Prvog svetskog rata i na Groblje ratnika Komonvelta, u znak sećanja na britanske, srpske i vojnike Komonvelta koji su se rame uz rame borili u Prvom svetskom ratu.

Princ od Velsa će se sastati sa srpskim patrijarhom Irinejem i prisustvovaće sastanku verskih lidera pravoslavne, katoličke, anglikanske, muslimanske i jevrejske zajednice u Beogradu, dok će vojvotkinja od Kornvola obići projekat brige o porodice koji podržavaju Unicef i Fondacija Novak Đoković.

Narednog dana će Čarls i Kamila posetiti Novi Sad, gde će uživati u srpskoj hrani, umetnosti i kulturnom nasleđu, a posetiće i Galeriju Matice srpske, gde će predstavnici Britiš kansila predstaviti program „Pokretni muzeji“ i pokazati kako Britanija i zemlje Zapadnog Balkana zajedno rade na privlačenju nove publike u muzeje.

Princ će potom obići manastir Kovilj i sastaće se sa polaznicima manastirskog programa rehabilitacije zavisnika „Zemlja živih“, dok će vojvotkinja prisustvovati prezentaciji srpske hrane i sastati se sa lokalnim britanskim i srpskim proizvođačima hrane i pića.

Uveće će prisustvovati prijemu koji će upriličiti predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković u zgradi parlamenta, navedeno je na sajtu princa.

Čarls i Kamila će u Beograd doputovati iz Hrvatske, svog prvog odredišta na Zapadnom Balkanu, gde će ih 14. marta u Zagrebu zvanično dočekati hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Tokom posete Zagrebu će, između ostalog, kako je najavljeno, obići istorijski Gornji grad, hrvatski Nacionalni teatar, a prisustvovaće i obeležavanju 70-godišnjice Britiš kansila u Hrvatskoj. Princ i vojvotkinja će 15. marta posetiti Osijek, gde će prisustvovati sastanku lidera verskih zajednica.

Nakon posete Srbiji, 18. marta će otputovati u Crnu Goru radi obeležavanja 10-godišnjice nezavisnosti te zemlje, a posetu će otpočeti u Cetinju gde će ih dočekati predsednik Filip Vujanović, posle čega će obići Podgoricu i sastati se sa premijerom i predsednikom Skupštine Crne Gore. Posetu Zapadnom Balkanu princ i vojvotkinja završiće obilaskom Kosova gde će ih, po dolasku u Prištinu 18. marta, dočekati predsednica Atifete Jahjaga.

Narednog dana će zajedno sa Jahjagom prisustvovati komemoraciji nestalima od rata na Kosovu i položiti cveće na Spomenik nestalim osobama u zgradi Skupštine u Prištini. Princ od Velsa će u Prizrenu prisustvovati međuverskoj konferenciji.

Biće to deveta poseta princa Čarlsa ovom regionu i ujedno prva zvanična poseta vojvotkinje od Kornvola. Princ od Velsa prvi put je posetio Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu 1978. godine. Od 1993. do danas posetio je BiH četiri puta, Hrvatsku tri puta, Makedoniju jednom. Na Kosovu je boravio 1999. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.