najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Princ u crvenom poršeu

Mnogo toga se posle smrti tajlandskog monarha moglo očekivati. Recimo, da će naciji prepući srce od tuge i očajanja. U žalosti su dubokoj, kako samo može biti neko nad kim je 70 godina, najduže na svetu, vladalo polubožanstvo – otac nacije. Tako su kralja Bumibola Aduladeja doživljavali već danima neutešni Tajlanđani. Očekivano je bilo i to što je voljeni monarh, izdahnuvši u 88. godini, osim bola naciji ostavio i prestolonaslednika. Jedinog sina, princa Mahu Vadžiralongkoma.

Ali, mnogima ophrvanim tugom i obučenim u roze i žute boje (boje monarhije) koje će nositi godinu dana, koliko traje državna žalost, kraljev naslednik nije uteha. Oličenje sušte suprotnosti svoga oca, princ nije preterano popularan u monarhiji, za šta je kriv njegov, blago rečeno, ekstravagantni plejbojski životni stil.

Princ je na radost cele nacije rođen pre 64 godine u kraljevskoj palati u Bangkoku. Kada je došlo vreme da se obrazuje, poslat je u Veliku Britaniju, a potom u australijsku Kraljevsku vojnu školu. Mladost je proveo u obukama s oružanim snagama u Britaniji i SAD, a bio je dovoljno vredan da zasluži brojne vojne titule i pilotsku dozvolu. Obožava vazduhoplovstvo, ali ga je u belom svetu još štošta privuklo, kao, recimo, skupi automobili – pogotovu „porše” vredan bar 200.000 evra. Verovatno su princu, ne na belom konju već u crvenom„ferariju”, pomogle i vojne titule i pilotsko držanje da privuče lepe dame i stekne status plejboja. Ženio se tri puta u potrazi za princezom koja će s njim vladati u jednoj od najbogatijih monarhija na svetu („Forbs” je bogatstvo njegovog oca pre pet godina procenio na više od 30 milijardi dolara). Sva tri bračna kraha ispratili su skandali. Možda na kraju potrage tron preuzme uz sadašnju izabranicu, bivšu stjuardesu.

Baveći se budućim kraljem, „Independent” je nedavno primetio da je poznatiji po ekscentričnom modnom stilu i ljubavnicama nego po nekoj kraljevskoj vrlini. Uporedo s šokom koji je doneo gubitak voljenog vladara, Tajland su pogodile fotografije iz štampe koje prikazuju prestolonaslednika prekrivenog lažnim tetovažama koje otkriva majica na bretele koja seže jedva do ispod grudi, u uskom džinsu i s voljenom mu pudlom Fufu u naručju dok s minhenskog aerodroma hita da poseti tada iznemoglog oca.

Inače, osim pudle – koja je imala rang glavnog maršala tajlandskih vazduhoplovnih kraljevskih snaga, kao i stranicu na „Vikipediji”, i od koje se oprostio četvorodnevnom sahranom s budističkim obredima i kremacijom – voli da boravi u Evropi. Živi u Nemačkoj na način koji ne bi parao oči da nije reč o budućem kralju, nasledniku monarha koji je bio stub stabilnosti u turbulentnim vremenima kada je Tajland doživeo veliku industrijalizaciju. Ali princ ne prestaje da iznenađuje i sada kada bi trebalo da sedi na tronu. Po onome što zapadni mediji, od „Gardijana” do „Njujork tajmsa”, pišu o njegovom poslednjem potezu, reklo bi se da kraljeva smrt zemlji nosi možda očekivani period neizvesnosti.

U noći 13. oktobra, kada je stigla vest o monarhovoj smrti, sastala se nacionalna zakonodavna vojna skupština da po tradiciji odmah imenuje naslednika. Umesto formalnosti usledilo je nešto neočekivano – kraljev sin tražio je odlaganje. Princ je zahtevao da tuguje s narodom godinu dana pre nego što bude krunisan.

Odlaganje čina navodno zbog vremena potrebnog za tugovanje moglo bi, prenosi Bi-Bi-Si ocene nekih analitičara, da produbi period nestabilnosti na Tajlandu koji je preživeo vojne pučeve, antivladine proteste i krvavu borbu muslimanskih separatista za nezavisnost. Kod njih raste strah da može uslediti borba za prevlast u zemlji.

U svetlu prinčeve nepopularnosti, „Tajm” podseća da preminuli kralj ima i ćerku, princezu Mahu Čakri Sirindom, kojoj tamošnji zakon zabranjuje da postane kraljica. U to ime se tajlandska politička elita u dokumentima koje je pre nekoliko godina objavio „Vikiliks” ponadala da će kralj zanemariti zakone i proglasiti je naslednicom. Pričali su i o prinčevom mešanju u politiku i „neprijatnim finansijskim transakcijama”, te da nikada nisu mogli niti će uspeti da promene njegovo ponašanje.

S druge strane, na Tajlandu se ne menja ni krivični zakonik koji navodno sadrži odredbe nastale pre više od veka, poput člana koji kaže da će svako ko kleveta, uvredi ili preti kralju i ostalim članovima porodice biti kažnjen do 15 godina zatvora. Član je pooštren i proširen i na kraljevske kućne ljubimce. Sin i pokojni otac su ipak imali nešto zajedničko. Monarhov ljubimac Bakar bio je poznatiji od Harija Potera. Njegova privrženost i vernost pretočeni su u animirani film, a fotografije psa nalaze se u kraljevskoj palati. Ruku verovatno najstrožeg zakona na svetu osetili su mnogi koji su „klevetali kralja i njegovo usvojeno zalutalo štene”.

Podjednako obožavanje prema pudli Fufu gajio je njegov sin. I danas se prepričava kako je na zvaničnom prijemu bila obučena u formalno večernje ruho i s rukavicama na šapama skočila na sto i počela da pije vodu iz čaša gostiju. Svetsku popularnost stekla je kada je procurio video u kome prinčeva treća žena leži na podu ne noseći ništa na sebi do tange i tortom hrani Fufu.

Ipak, otac je u ljubavi prema psu nadmašio sina jer je zaštitnički nastrojen prema Bakru često bio spreman da osudi svakoga ko ga kleveta. Uvrede su bile učestalije što je kralja jače stezala bolest, toliko da su analitičari prošle godine za „Njujork tajms” rekli da „slučaj pas” ukazuje na nervozu i ranjivost kraljevske institucije i nadolazeći politički haos koji navodi političke elite da se bore za što veći uticaj. Možda će im u borbi snagu dati jednogodišnje prinčevo tugovanje.

(Politika)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike