U trendu

Prioriteti G7: Borba protiv terorizma, pritisak na Rusiju

Prioriteti Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, G7, jesu borba protiv terorizma i globalnog zagrevanja, poboljšanje ženskih prava, dok će se pritisak na Rusiju nastaviti dok god Moskva ne bude poštovala ukrajinski suverenitet, navodi se u završnom dokumentu samita G7, koji je juče održan u Nemačkoj.

„Zbog zabrinutosti posle ponovnih početka sukoba na istoku Ukrajine, G7 ponovo apeluje na  poštovanje dogovora o prestanku vatre o i povlačenju teškog naoružanja, kao što je predvidjeno dogovorom iz Minska“, navedeno je u saopštenju G7.

Dodaje se da će sankcije koje je Zapad uveo Rusiji biti povučene čim Moskva bude počela da poštuje svoje obaveze iz Minska.

„Ipak, spremi smo, ukoliko to bude neophodno zbog akcija Rusije, da preduzmemo nove mere, kako bi se pojačao pritisak (na tu zemlju)“, navela je G7.

Prioritet celokupne medjunarodne zajednice treba da bude borba protiv terorizma, navodi G7, aludirajući na medjunarodnu koaliciju koja je formirana u cilju borbe protiv Islamske države na Bliskom istoku.

„Ponavljamo našu odlučnost da pobedimo tu terorističku grupu i da se borimo protiv propagiranja njene ideologije mržnje. Solidarni smo sa svim zemljama i regionima koji su ugroženi zbog brutalnsti terorističkih akcija, a medju kojima su Irak, Tunis i Nigerija“, navela je G7.

Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja će takođe nastaviti s naporima kako bi se obezbedio privredni rast za sve, i kako bi se i dalje finansiralo u obrazovanje i infrastrukturu u zemljama u kojima je to neophodno. Cilj je i smanjenje duga nekih zemalja i primena strukturnih reformi.

G7 je naglasila i da je jedan od njenih prioriteta smanjenje globalnog zagrevanja za dva stepena. Cilj je i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za 40 do 70 odsto do kraja 2050. i to u odnosu na 2010. godinu.

Na samitu je postignut dogovor i da se do kraja ovog veka postepeno ukine upotreba za fosilnim gorivom. To znači da bi trebalo da bude obustavljena upotreba nafte, gasa i uglja i da ti energenti budu zamenjeni alternativnim izvorima energije, kao što su vetar i Sunce.

G7 je ponovila da do 2020. godine treba obezbediti 100 milijardi dolara u cilju borbe protiv globalnog zagrevanja.

U cilju sprečavanja epidemija kao što je ebola, G7 je spremna da pruži pomoć za oko 60 zemalja, kako bi se tamo primenila sanitarna pravila Svetske zdravstvene organizacije.

G7 namerava da učini sve, kako bi se poboljšala ženska prava, tako što će žene imati pristup dobrim poslovnim pozicijama. Kada je reč o zaposlenju, trebalo bi do do 2025. godine za 25 odsto smanjiti neravnopravnost žena u odnosu na muškarce.

Dvodnevni samit G7 završen je juče u Nemačkoj. Rusija je isključena iz Grupe zbog njenog mešanja u ukrajinsku krizu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar