U trendu

Priština ponovo zabranila Petkoviću da poseti KiM

BEOGRAD – Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti privremenih institucija u Prištini zabranile su danas da poseti pokrajinu i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani, u sredu, 24. novembra.

Kako je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Petković je tokom dvodnevne posete KiM 24. i 25. novembra trebalo da poseti i više socijalno ugroženih i povratničkih srpskih porodica na Kosovu i Metohiji i uruči im prekopotrebnu pomoć.

Ističe se da nijedna zabrana neće sprečiti zvanični Beograd da nastavi da pomaže naš narod i ulaže u srpske sredine i da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti to nikada neće moći da spreči.

Ovo je već četvrti put da vlasti u Prištini onemogućavaju posetu direktora Kancelarije za KiM pokrajini, navodi se u saopštenju i dodaje da se zato postavlja pitanje da li su međunarodni faktori uopšte spremni da zauzdaju Aljbina Kurtija u njegovom rušilačkom pohodu na sve tekovine Briselskog sporazuma i drugih dogovora postignutih u Briselu tokom procesa dijaloga.

Sa svakim novim danom i potezom koji povuče Aljbin Kurti nas udaljava od dijaloga i procesa normalizacije odnosa i ovakvim zabranama direktno krši sve sporazume o slobodi kretanja i zvaničnim posetama, pored svih ostalih dogovora koje ne poštuje, naglašava Kancelarija.

Navedeno je da će o najnovijoj zabrani biti obavešteni svi međunarodni faktori, kao i posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak koji je danas u poseti Beogradu.

Pitanje je kako je to dozvoljeno Kurtiju da pravi „Veliku Albaniju“ a nije dozvoljeno zvaničnim predstavnicima Beograda da posete svoj narod i svoje svetinje na KiM, ističe Kancelarija za KiM.

U saopštenju se takođe postavlja pitanje na koji način ovakve zabrane doprinose normalizaciji odnosa, pogotovu imajući u vidu da je poseta najavljena u skladu sa sporazumom o zvaničnim posetama i na vreme.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.