U trendu

Pristupanje MK NATO nece uticati na odnose sa Srbijom

SKOPLJE, 06. februara – Bivši makedonski diplomata u NATO Nano Ružin smatra da pristupanje Makedonije u NATO neće uticati negativno na odnose Srbije i Makedonije, jer Srbija već sarađuje sa drugim državama članicama NATO, poput Rumunije i Bugarske u okviru programa Partnerstva za mir.

„Naravno kao susedi imamo određene prepreke, ali one nisu takvog intenziteta da ugroze bilateralne donose Srbije i Makedonije. Bez obzira da li je reč o državama članicama NATO ili ne, ipak se svi mi suočavamo sa istim bezbednosnim problemima na regionalnom i globalnom nivou“, kaže Ružin zaTanjug.

Ilber Sela sa Univerziteta za Jugoistočnu Evropu smatra da će se ulaskom Makedonije u NATO konačno stabilizovati unutrasnja situacija, ali i da će makedonska država konačno biti prihvaćena u regionu i međunarodnim odnosima u granicama koje postoji.

„Ulaskom u NATO Makedoniji će konačno biti garantovana teritorijalna celovitost“ ističe Sela.

Republika Makedonija danas je potpisala protokol o pristupanju u NATO, nakon ćega će uslediti ratifikaciju protokola u parlamentima svih 29 država članica Alijanse. Ovaj proces, na osnovu prethodnog iskustva, traje oko godinu dana, međutim postoje najave da bi ova država mogla postati punopravna članica NATO i tokom predstojećeg samita Alijanse u julu ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.