U trendu

Pritvoren kineski student u Tajvanu zbog navodne špijunaže

Kineski student uhapšen je zbog sumnje da je počiniio krivično delo špijunaže, saopštili su dajvanski tužitelji, preneo je AFP.

Odnosi Kine i Tajvana pogoršali su se nakon što je na poziciju predsednika Tajvana došao Caj Ing-ven, koji ima neprijateljski stav prema Pekingu.

Kancelarija Okružnog tužioca Tajpeja saopštila je da istražuje da li je pritvoreni student prekršio Nacionalni bezbednosni akt.

„Moguće je da je uključen u špijunski krug, u cilju prikupljanja poverljivih informacija“, saopštio je portparol okružnog tužioca Čang Čien-čin.

Student je uhapšen samo dan nakon što je generalni direktor Nacionalnog bezbednosnog biroa Peng Šeng-ču rekao da je kineska špijunaža ozbiljnija nego ikada.

Bivši tajvanski oficir bezbednosti osuđen je na 18 godina zatvora u septembru prošle godine zbog sumnje da je radio kao dupli agent (sarađivao i sa Kinom i sa Tajvanom).

U Tajvanu se trenutno sprema nacrt zakona o sprečavanju bezbednosnih propusta, ali je izazvao kontroverze, jer je mišljenje javnosti da bi dao previše moći kontraobaveštajnim agentima.

Kina Tajvan smatra svojom teritorijom, uprkos tome što su se dve zemlje razišle u građanskom ratu 1949. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.