U trendu

Privrednik: U HR društvu mora biti mesta za Jovana, Miloša. . .

ZAGREB – U svakom normalnom i humanom društvu za svakog njegovog pojedinca mora biti dovoljno mesta i slobode, pa mora biti dovoljno mesta i slobode i za Jovana i Miloša i Dušana u hrvatskom društvu, poručio je predsednik Srpskog društva Privrednik Nikola Lunić sa 7. Kongresa Privrednikovih stipendista i omladine u Zagrebu.

Kongres je održan u subotu u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji u Zagrebu, gde su se okupili brojni bivši i sadašnji Privrednikovi stipendisti i gosti iz Hrvatske i regiona.

Tema kongresa „Mladi između ‘mi’ i ‘oni'“ opterećuje svakodnevicu mladih Srba u Hrvatskoj, koji u velikom broju, nakon školovanja, odlaze iz Hrvatske, vrlo često upravo zbog nacionalnih podela i predrasuda koje ostatak hrvatskog društva neguje prema Srbima i nakon 23 godine od ratnih sukoba.

Srpsko društvo Privrednik godišnje stipendira više od 50 učenika i studenata.

Ove godine, zahvaljujući obećanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, taj broj se popeo na 63.

Naime, tokom posete Hrvatskoj, početkom ove godine, predsednik Srbije je obećao pomoć Republike Srbije za srpske stipendiste, nakon čega je isplaćeno 20 stipendija.

Iduće godine, Srbije nastavlja pomagati s još 25 novih stipendija.

Radi se o velikoj pomoći, jer stipendisti Privrednika najčešće dolaze iz povratničkih porodica, koje su u velikim ekonomskim problemima i često žive ispod socijalnog minimuma.

Studentske stipendije, koje se isplaćuju iz Fonda „Vladimir Matijević“, iznose 800, a učeničke 400 kuna ( 700 kuna oko 100 evra).

U zadnjih desetak godina, Privrednik je na stipendije utrošio oko dva miliona kuna.

Osim Republike Srbije, najveći donator privrednika je Srpska pravoslavna crkva, a svoj obol finansiranju stipendija daju i opštine u kojima vlada Samostalna srpska demokratska stranka, poput Vojnića, Erduta, Biskupije i Krnjaka, kao i brojni pojedinci iz srpske zajednice. Nakon dodele stipendija novim stipendistima, organizirana je panel diskusija u kojoj su upravo na temu „mi“ i „oni“, razgovarali Dejan Jović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Marija Selak s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Dušan Cvetanović iz SD Privrednik, Entoni Šeperić, teolog i Vedrana Pribičević iz Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta.

Tokom diskusije, učesnici su pokušali da pronađu odgovor na međunacionalne podele koje opterećuju život Srba u Hrvatskoj, na generalizaciju kojom ih veliki deo društvenih i političkih elita doživljava i dalje kao „remetilački faktor“, kako ih je na početku hrvatske državnosti označio Franjo Tuđman.

Kongresu su prisustvovali mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, saborski zastupnik SDŠ-a Boris Milošević, narodni poslanik i predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta i mnogi drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar