U trendu

Priznanje Federike Mogerini: Zašto sam se rasplakala…

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini je na svom sajtu nedavno objavila tekst u kojem objašnjava svoju emotivnu reakciju juče, kada je, nakon što je čula za terorističke napade u Briselu, usred konferencije za štampu briznula u plač.

„Ovo su najteži dani: Brisel pod napadom, a sa njim i cela Evropa. Bila sam na Bliskom istoku, u Bejrutu i Amanu, kako bi radila na jačanju naše saradnje sa Libanom i Jordanom u borbi protiv radikalizacije i terorizma, rešavanju migrantske krize, postizanja mira u Siriji diplomatskim putem. Tamo sam srela sirijske izbeglice koje su me jedino pitale: „Kada ćemo moći da se vratimo kući?“. Njihove kuće su uništene, ali mogu ponovo da se izgrade. Ta deca u svojim očima nose užase rata, zajedno sa nadom u slobodnu i bolju budućnost. Žene vas gledaju i smeše se – i dalje, uprkos svemu kroz šta su prošle. U tim susretima videla sam toliko pomešanog bola i nade.

Za mene, ovo su bili dani teških emocija i još težeg posla. Osećam punu odgovornost što Evropa prolazi kroz ovu situaciju. Osećam sva očekivanja Evropljana i ljudi sa Bliskog istoka, njihove nade koje polažu u nas. Osetila sam neke od najmračnijih trenutaka naše istorije.

Po prvi put u mom životu, pokazala sam svoju tugu u javnosti – na pres konferenciji u Amanu, svega nekoliko minuta pošto sam dobila užasne vesti iz Brisela. Nisam navikla da pokazujem svoje emocije tokom zvaničnih sastanaka: to je nešto što ne volim. Međutim, bol je ponekad toliko evidentan, javan. Svi smo mi pre svega ljudi. Ipak, iako smo tužni, imamo odgovornosti. I to je ono što je meni važno. Iza suza, bile one javne ili ne, ono što je zaista bitno je svakodnevni trud, obavljanje posla i pronalaženje rešenja, novih puteva ka miru i izgradnja saveza koji osiguravaju bezbednost svih nas.

Iz ovog razloga, uz bol zbog napada u Briselu, odlučila sam da ostanem na Bliskom istoku nekoliko sati duže. To vreme sam iskoristila da se dogovorim sa kraljem Jordana o snažnijoj saradnji u borbi protiv terorizma: da pronađemo prave reči koje će sprečiti radikalizaciju mladih Evropljana, zajedno sa onima koji prenose poruku mirnog islama. Moramo odvratiti sirijsku decu od terorizma, i obezbediti im obrazovanje, nadu.Moramo da im izgradimo budućnost za njih, a sadašnjost za nas.

Vratila sam se u Brisel. Sastajem se sa evropskim komesarima. Posao ide dalje – kao i do sada. Rad se nastavlja sa snažnom verom u pronalaženje rešenja za ovaj rat, kako u Siriji tako i u Evropi. Upravo nas rat sprečava da živimo zajedno na ovom našem svetu“, napisala je Mogerini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.