U trendu

Problemi Angele Merkel

Kancelarka Angela Merkel ima veliki problem sa bavarskim premijerom Horstom Zehoferom i njegovom strankom CSU koja je na vlasti u toj pokrajini, ocenjuje Dojče vele, navodeći da je ta stranka u odnosu prema imigrantima još oštrija od desničarske AfD.

Sukob u taboru strana Unije ušao je u novu fazu, Merkelova je u Bundestagu uputila nedvosimislenu poruku Hrišcansko-socijalnoj uniji (CSU) i Zehoferu: služite se umerenijim jezikom, inače će pobediti populisti, a mi cemo izgubiti orijentaciju ako se budemo služili njihovim jezikom, jezikom AfD, navodi Dojče vele.

Dan kasnije, CSU je štampi predao papir donet na sastanku rukovodstva stranke tokom vikenda, iz kojeg se vidi da ta stranka ne pridaje gotovo nikakvog značaja kancelarkinima rečima.

„Mir izmedu sestrinskih stranaka? Ništa od toga! Ne samo što je papir CSU u velikoj meri saglasan sa programom Alternative za Nemacku, već ga u mnogim tačkama i prevazilazi!“, navodi se u tekstu.

Tako se zabrana burke se u potpunosti odobrava.

„Azil je pravo koje se koristi samo na odredeno vreme“ – pozdravi od AfD. Integracija kao obavezno “vraćanje duga“ – isti rečnik. Država mora imati pun suverenitet u odlučivanju o tome ko ulazi u zemlju – braća po duhu“, navodi se se u članku.

Što se tiče ukidanja dvostrukog državljanstva, CSU ide i dalje od AfD koja bar želi da dopusti izuzetke.

„Doseljenici iz našeg hrišcansko-zapadnog kulturnog kruga moraju imati prednost“, smatra CSU.

Jesu li Bavarci nacisto pobrljavili, pitaju se u Berlinu?

CSU je ostala verna sebi, jer od samog pocetka nije bila zadovoljna izbeglickom politikom Angele Merkel i tražili su oštrije mere. Druga motivacija je strah od AfD. CSU ne želi da se desno od nje etablira jedna nova stranka.

A raspoloženje članstva stranke u Bavarskoj je ionako kriticno prema Merkelovoj – a to je jedna od stvari koje pomažu Zehoferovoj nameri da odbrani apsolutnu vecinu svoje stranke u Bavarskoj. Bavarci, takođe gledaju šta rade susedi u Beču, Bratislavi i Budimpešti, koji nastoje da se izoluju.

Kako god se ovaj spor završio, u nedelju će se Zehofer i Merkelova ponovo sastati u Berlinu.

Kancelarka je svakako razočarana jer njen apel u Bundestagu nije delovao, a njena moć se ponovo smanjila. Politička klima u Nemačkoj je ovih dana prilično turbulentna, zaključuje Dojče vele.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar