U trendu

Problemi sa mašinama i dugim redovima tokom glasanja u SAD

Posle višenedeljnih tvrdnji da će biti prevare i zastrašivanja uoči američkih predsedničkih izbora, mali broj Amerikanaca imao je danas problema pri glasanju – kvarova na mašinama i čekanja u dugačkim redovima, prenela je američka agencija AP.

Tvrdnje republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa o pokradenim izborima, kao i da su hakeri možda napali sisteme za glasanje nisu naišle na odobravanje.

AP navodi da je od jutros sve bilo kao što je uobičajeno prilikom predsedničkih izbora, a uz ti je novo bilo problema s mašinama za glasanje, s nekim od glasačkih listića i s biračkim spiskovima.

U američkoj državi Teksas zbog kvara na kompjuteru koji su koristili službenici na biračkom mestu u jednoj školi u predgradju Hjustona zvaničnici su uputili birače da glasaju na drugom mestu koje je udaljeno više od tri kilometara.

Izborni zvaničnici u Juti su rekli da se zbog problema na mašinama za glasanje u južnom delu te američke savezne države koriste papirni listići za glasanje.

Pitanje je bilo da li će ove godine problema biti mnogo što bi ukazivalo na prevaru ili zastrašivanje birača, dodaje AP.

Zvaničnici su naveli da su do sada prijavljena 63 slučaja mogućeg zastrašivanja u Pensilvaniji.

Policija u Filadelfiji je saopštila da nema prijavljenih problema na biralištima.

Republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Tramp glasao je danas u Njujorku, a ispred biračkog mesta dočekan je i aplauzima, ali i uzvicima negodovanja.

Njegova demokratska rivalka Hilari Klinton i njen suprug, bivši predsednik SAD Bil Klinton glasali su ranije danas u svom rodnom gradu Čapakvi, u saveznoj državi Njujork.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar