U trendu

Procureo tajni plan Amerike da Rusiju „uroni u tamu“

Specijalne službe SAD pojačale su pokušaje ubacivanja štetnog programskog softvera u energetski sistem Rusije, piše list „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore u američkoj vladi.

Prema navodima lista, od 2012. godine SAD su pratile rad sistema kontrole energetskih mreža Rusije, ali su sada izabrale agresivniju strategiju. Osnovni zadatak specijalnih službi jeste ubacivanje štetnih softvera u ruske energetske sisteme.

„Tokom protekle godine takve akcije su postale mnogo agresivnije. Radimo u takvim razmerama, kakve ranije nismo mogli ni da zamislimo“, rekao je jedan od visokih činovnika u specijalnim službama u razgovoru za „Njujork tajms“.

List piše da je cilj tog novog pristupa da se Rusiji pošalje upozorenje i da se osigura mogućnost da se u bilo kojem momentu izvede sajber-napad „u slučaju početka ozbiljnog sukoba između Vašingtona i Moskve“.

Ubacivanje štetnog programskog softvera u ruske sisteme se razmatra kao mehanizam za obuzdavanje Rusije. Nove mere su postale moguće pošto je Kongres SAD usvojio budžet za 2019. finansijsku godinu.

Dokument podrazumeva izvođenje operacija u sajber-prostoru, koje su usmerene na „softver za zaštitu od napada i štetnih dejstava na internetu protiv SAD“.

„Ključno pitanje, na koje se ne može odgovoriti bez pristupa poverljivim informacijama, jeste — koliko su duboko SAD uspele da prodru u ruski energetski sistem“, piše list.

Tek uz pristup tim informacijama, „biće moguće reći da li će SAD uspeti da urone Rusiju u tamu ili da parališu njene oružane snage“.

(Sputnjik)

3 komentara
  1. Anonimni

    A sta Ameri misle da to Rusi neznaju.To uciniti moze samo ruski izdajica -ako uopste se moze to uraditi.Ali Ameri zaboravljaju da su im Kinezi vec povatali sve konce i „softvere“ i da RATA nEce biti jer kauboji NEMAJU MUNICIJE !

  2. AA ( americki alah)

    nisam ni mislio da ce kongres da usvoji nesto pametno. BTW, kompletan narod te genocidne tvorevine je kriv, ne mogu se sutra vaditi da je to samo rezim, jer oni su ga birali, i imaju odgovornost. Pasivnu, ali dovoljnu da sutra odgovaraju.

  3. Ljuba

    ‘oće, uspeće američkim debilima i to da urade, ali kad se Dunav počne ulivati u podnožje planine Švarcvald!

Napišite komentar