U trendu

Prodaja „mercedesa“ Gruevskog ponovo odložena

SKOPLJE – Sudbina luksuznog „mercedesa“ za čiju nabavku je osuđen i bivši makedonski premijer i politički azilant Nikola Gruevski, kao i bivša ministarka unutrašni poslova Gordana Jankulovska, će biti poznata nakon predsedničkih izbora, prenosi A1on iz vladinih izvora.

„Nakon predsedničkih izbora ćemo naći rešenje. Dok su u toku predsednički izbori proces je u mirovanju“, kažu iz Vlade.

Služba za opšte i zajedničke poslove je preuzela blindirani „mercedes“ iz Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon čega je bio stavljen na licitaciju, ali je postupak bio zaustavljen zbog sudskog procesa Specijalnog tužilaštva pod kodnim imenom „Tenk“.

U ovom procesu koji se bavio procedurom nabavke „mercedesa“ osuđeni su bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, bivša ministarka makedonskog MUP Gordana Jankulovska i bivši državni sekretar u MUP Gjoko Popovski.

I nakon okončanja ovog sudskog postupka sporni „mercedes“ nije na prodaju. Makedonska vlada po drugi put odlaže prodaju ovog „mercedesa“. Prvo, razlog tome je bio sudskog postupak, dok, sada, kako navode, to su predsednički izbori.

Biro za sudska veštačenja procenio je vrednost vozila na 234 hiljade evra zbog amortizacije i pređene kilometraže. „Mercedes“ je prošle godine po peti put servisiran za sumu od 27.000 evra i zatvoren u garažu.

Republika Severna Makedonija je do sada platila pet servisa za ovaj automobil u vrednosti od 120. 000 evra. Inače, „mercedes“ je kupljen za 580.000 evra. Lider vladajućeg Socijaldemokratskog saveza pre nego što je postao premijer Zoran Zaev obećao je građanima da će od prodaje „mercedesa“ kupiti vozila za hitnu pomoć.

U sudskom postupku koji se vodio za nabavku ovog „mercedesa“ bivši premijer Gruevski se branio time da je nabavka realizovana u skladu sa pravilima za nabavku takvih vozila za potrebe vlade, dok je Specijalno tužilaštvo teretilo Gruevskog za protivzakoniti uticaj u postupku nabavke. Gruevski je u ovom slučaju osuđen pravosnažno na dve godine zatvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.