najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Profesor Norpot tvrdi – pobeđuje Donald Tramp

Američki profesor Helmut Norpot, tvorac modela čijom se primenom, osim u jednom slučaju, uspešno mogao predvideti pobednik svih predsedničkih izbora u SAD u poslednjih 100 godina, tvrdi da će u novembru pobedu odneti Donald Tramp. Ovaj politikolog sa Stoni Bruk Univerziteta u Njujorku, razvio je model predviđanja i kada ga je primenio retroaktivno, pokazalo se da se pokazao pobednike izbora od 1912. godine. Pogrešio je samo jednom i to 2000. kada je rekao da će pobediti Al Gor, piše londonski „Indipendent“.

Gor je, doduše, tada dobio više glasova, ali je posle spornog prebrojavanja glasova u Floridi, predsednik postao Džordž Buš mlađi.

Norpot je u izjavi za „Njujork post“ rekao da je Tramp bio najjači u izborima u okviru Republikanske stranke i da će pobediti.

„Model je predviđeno još u februaru da će Tramp biti pobednik i ništa se nije promenilo od tada. Šta god se događalo u stvarnom svetu, ne utiče na model“, rekao je Norpot.

Model, međutim, ne uzima u obzir politički pejzaž koji se stalno menja, niti kako pojedini događaji utiču na izbornu trku, kao ni činjenicu da dve najjače stranke u SAD sve manje predstavljaju zemlju u celini.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike