U trendu

Proglašeno vanredno stanje na Maldivima

Predsednik Maldiva Abdula Jamin, proglasio je danas vanredno stanje, za prvobitni period od 30 dana, kojim se bezbednosnim snagama daju široka ovlašćenja, objavio je portparol predsednika.

Ova odluka doneta je dva dana pre najavljenog skupa vodeće opozicione partije, Demokratske partije Maldiva, čiji se vodja Mohamed Našid nalazi u zatvoru. Prema proceni UN njegovo sudjenje je bilo ishitreno i nepravedno.

Demonstracije opozicije imale su za cilj da izvrše pritisak na predsednika da oslobodi Mohameda Našida.

Na Maldivima su porasle tenzije od kada je krajem septembra bila eksplozija na jahti koja je prevozila predsednika. U incidentu su povredjeni njegova supruga i još dve osobe, a šef države je ostao nepovredjen.

Vlasti su za organizaciju napada optužile potpredsednika Ahmeda Adiba, koji je optužen za planiranje atentata na predsednika i uhapšen.

Ove nedelje vojska je objavila da je demontirala bombu blizu predsednikove rezidencije. Na arhipelagu Maldiva živi 340.000 stanovnika sunitskih muslimana.

Vanredno stanje koje je danas stupilo na snagu znači da je suspendovano više prava osiguranih Ustavom, posebno pravo na okupljanje, naveli su zvanični izvori.

Predsednik je iskoristio priliku da zbog sumnje da se protiv njega kuje zavera reorganizuje službu zaduženu za njegovu bezbednost.

Više ministara je uhapšeno a protiv potpredsednika Adiba pokrenuta je procedura smene. 

Abdulu Jamina, koji je došao na vlast novembra 2013. posle spornih izbora, kritikuje medjunarodna zajednica smatrajući da je vodio kampanju represije prema opoziciji.

I pored političkih napetosti turisti nastavljaju da stižu u zemlju, sa milion posetilaca godišnje. Turisti borave na ostrvima arhipelaga i retko prolaze preko glavnog ostrva Malea gde živi trećina stanovnika i gde su poslednjih meseci rasporedjene pojačane policijske snage.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.