U trendu

Proglašeno vanredno stanje u Mongoliji nakon protesta zbog izvoza uglja

ULAN BATOR – Mongolski parlament podržao je danas predlog vlade proglašenje vanrednog stanja u glavnom gradu Ulan Batoru, posle protesta.

Po zakonu, potrebno je da mongolski predsednik potpiše dekret o proglašenju vanrednog stanja, na osnovu preporuka Saveta za nacionalnu bezbednost, prenosi TAŠ.

Demonstranti su se ponovo danas okupili u pokušaju da blokiraju saobraćaj u centralnim gradskim ulicama, nakon čega su zapalili jelku na centralnom trgu, i upali u zgradu vlade, prenela je agencija.

Policija je privela one koji su uspeli da upadnu u zgradu, ali su oni ubrzo pušteni na slobodu.

Ruska novinska agencija navodi da su vlasti nakon toga osnovale radnu grupu za dijalog sa nezadovoljnim građanima kojom će predsedavati sekretar vlade i lider vladajuće Mongolske narodne partije Dašzegvin Amarbajasgalan.

On je izjavio da je „od danas 15 visokih zvaničnika pod istragom“ i rekao da će vlada učiniti „sve što može“ da odgovorni za nezakonit izvoz uglja budu „privedeni pravdi“.

Prošle nedelje u Ulan Batoru održan je protestni skup sa zahtevom da se imenuju odgovorni za izvoz uglja u Kinu zaobilazeći carinsku kontrolu, a za koje se sumnja da su visoki državni zvaničnici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar