U trendu

Projekcija filma o admiralu Trubridzu u ambasadi u Londonu

LONDON – Dokumentarni film „Zaboravljeni admiral“, posvećen britanskom admiralu Ernestu Trubridzu, koji je tokom Prvog svetskog rata sa srpskom vojskom prešao Albaniju, učestvovao u proboju Solunskog fronta i ušao u oslobođeni Beograd, prikazan je u srpskoj ambasadi u Londonu, u sklopu obeležavanja stote godišnjice od primirja u Prvom svetskom ratu.

Projekciji filma Snežane Zarić prisustvovao je i unuk admirala Trubridza, ser Tomas Trubridz, koji je istakao da je tokom snimanja imao veliku čast da poseti mesta na kojima je boravio i njegov deda u ratom zahvaćenoj Srbiji i zahvalio svima koji su podržali film, kako „zaboravljeni admiral ne bi više bio zaboravljen“.

Ambasador Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović rekla je da životna priča britanskog admirala ujedno predstavlja i neraskidivu sponu utkanu u najsvetlije trenutke odnosa Srbije sa Ujedinjenim Kraljevstvom i da je uzor za dobre odnose između dve zemlje.

Ona je istakla da su značajni istorijski momenti uvek prožeti ličnim sudbinama, koje neretko ostaju u senci velikih zbivanja.

„Značaj filma je upravo u tome što čuva od zaborava sećanje na admirala Trubridža i njegovu ulogu tokom Prvog svetskog rata“, rekla je Joksimović.

Ministar prosvete Mladen Šarčević istakao je značaj obeležavanja stote godišnjice od okončanja Prvog svetskog rata, podsetivši da je Srbija platila visoku cenu u tom sukobu izgubivši gotovo trećinu muške populacije.

Šarčević je rekao da je admiral Trubridž imao značajnu ulogu kao član srpske vojne komande i podsetio na nemerljiv doprinos koji su u zbrinjavanju ranjenih i bolesnih imale škotske i engleske doktorke, koje su tokom Prvog svetskog rata osnovale brojne lekarske misije u Srbiji.

Projekcija filma upriličena je u sklopu obeležavanja 100. godišnjice od primirja u Prvom svetskom ratu, a njime je ujedno počeo i Mesec srpske kulture, koji se jedanaestu godinu za redom održava u Velikoj Britaniji.

Projekciji je prisustvovao i izaslanik ministarstva odbrane Slobodan Novaković, članovi diplomatskog kora, zvanice iz dijaspore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.