U trendu

Projekcije: Očekuje se veliki skok desničarske koalicije

BRISEL – Prema predviđanjima većine evropskih medija, Evropski savez naroda i nacija, desna evroskeptična koalicija koja je osnovana na inicijativu lidera italijanske „Lige“, Matea Salvinija, mogla bi da se opasno približi tradicionalnim evropskim partijama po broju poslanika u Evropskom parlamentu.

Projekcije portala Jurop elects pred evropske izbore koji su počeli 23. maja i završavaju se sutra, pokazuju da će ta koalicija, u kojoj su i Nacionalni front Marin Le Pen i Alternativa za Nemačku, sa trenutnih 37 skočiti na 82 poslanika.

Sve desne populističke stranke, koje trenutno imaju 140 mandata, mogle bi da osvoje i do 180 mesta u parlamentu koji čini 751 poslanik.

Prema trenutnim projekcijama, očekuje se da i u novom sazivu Evropskog parlamenta trenutno vodeće snage evropskog desnog i levog centra i dalje budu najbrojnije.

Najnovije procene su da će trenutno najveća Evropska narodna partija (EPP) i pored pada sa trenutnih 217 mesta ostati najmnogobrojnija sa očekivanih 180 poslanika.

Za njom dolaze Socijaldemokrate (SD) sa očekivanih 149 poslanika (u odnosu na 188 iz postoječeg saziva), Alijansa liberala i demokrata (ALDE) sa 76 i Zeleni sa očekivanih 57 mesta u novom sazivu Evropskog parlamenta.

Istovremeno očekuje se jačanje populističkih stranaka i stranaka krajnje desnice, ali bez značajnijeg uticaja na proces odlučivanja unutar parlamenta.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike