U trendu

Promena mandata KSB uz punu konsultaciju svh zajednica

BRISEL NATO porucuje da je za svaku promenu madata Kosovskih snaga bezbednosti važna puna konsultacija sa svim zajednicama na Kosovu kao i sa Severnoatlantskom alijansom.

”Naglašavamo da svaka inicijativa koja se odnosi na mandat Kosovskih snaga bezbednosti zahteva punu konsultaciju sa svim zajednicama na Kosovu kao i sa NATO saveznicima”, receno je Tanjugu u sedištu NATO u Briselu.

Povodom usvajanja zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u Kosovske bezbednosne snage, što se tumaci kao novi korak ka uvodenju kosovske vojske, iz NATO su ponovili da ce ukoliko se madat Kosovskih snaga bezbednosti promeni i Alijansa preispitati nivo svog angažmana na Kosovu.

”Politika NATO je konstantna i suština naše pozicije jeste da ukoliko mandat KBS evoluira i Severnoatlantska alijansa ce morati da preispita svoje angažovanje na Kosovu”, receno je Tanjugu u NATO.

Na pitanje Tanjuga u kom pravcu se mogu ocekivati promene angažovanja NATO na Kosovu, da li to podrazumeva eventualno samnjenje kapaciteta KFORA i da li ce prilikom odluke o mogucoj promeni svog angažmana NATO u obzir uzeti i pozicije kosovskih Srba, koji KFOR vide kao garanta bezbednosti na KiM, zvanicnik Severnoatlantske alijanse insistirao je prvenstveno na uslovima neophodnim kako bi do promene mandata Kosovskih snaga bezbednosti uopšte došlo.

”Nastavljamo da naglašavamo da svaka inicijativa koja se odnosi na mandat Kosovskih snaga bezbednosti zahteva punu konsultaciju sa svim zajednicama na Kosovu kao i sa NATO saveznicima”, kaže zvanicnik NATO.

U sedištu NATO ovoga puta nisu odgovorili ni na pitanje Tanjuga kako vide kapacitete i mogucnosti Kosovskih snaga bezbednosti da osiguraju mir i stabilnosti na teritoriji KiM i među svim etnickim zajednicama koje tu žive.

Sredinom septembra, prilikom podnošenja nacta zakona o transformaciji KSB od strane privremenih organa vlasti u Prištini na pitanje Tanjuga da li je NATO bio informisan ili konsultovan o tim potezima u sedištu Alijanse su ogovoriuli da se ”tim pitaniima bave kosovske vlasti”. Istovremeno je ocenjeno da su postojece KBS ”profesionalna i multietnicka snaga” i ”izvor stabilnosti u regionu”.

”NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga pod mandatom u kome su trenutno. Ukoliko taj mandat evoluira Severnoatlatski savez ce morati da preispita nivo svog angažamana na Kosovu”, receno je tada u zvanicnoj izjavi NATO za Tanjug.
U sedištu NATO u Briselu navode da Alijansa ostaje posvecena bezbednosti i stabilnosti Kosova i dodaju da je misija KFOR najduža operativna misija NATO i da se na Kosovu trenutno nalazi 4000 pripadnika snaga predvodenih NATO. Istovremeno se naglašava da NATO u potpunosti podržava i dijalog u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine uz ocenu da je on od kriticne važnosti za mir i bezbednost u regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.