U trendu

Pronađeni delovi ruske rakete među ostacima malezijskog aviona

Holandski tužioci, koji čine deo zajedničkog međunarodnog tima za istragu nesreće aviona „Malezija erlajnsa“ oborenog lane iznad istočne Ukrajine, saopštili su danas da je moguće da među pronađenim ostacima te letelice ima i delova rakete proizvedene u Rusiji.

U saopštenju kancelarije holandskog državnog tužioca se navodi da su delovi projektila, moguće BUK rakete zemlja-vazduh, sada u posedu Holandskog odbora za bezbednost, koji sprovodi građansku istragu nesreće.

Tužilaštvo je istaklo da su pronađeni delovi rakete „veoma važni za krivični deo istrage jer bi mogli da pruže nove informacije o tome ko je odgovoran za rušenje aviona“.

Oni su ipak dodali da je prerano za izvlačenje zaključaka da „postoji uzročno-posledična veza između pronađenih delova rakete i pada aviona na letu MH17“.

Avion koji je leteo od Amsterdama ka Kuala Lumpuru srušio se u julu 2014. kod sela Grabovo u Donjeckoj oblasti na jugoistoku Ukrajine, nekih 60 kilometara od ruske granice, u zoni borbi proruskih i ukrajinskih snaga.

Svih 298 osoba u avionu  je poginulo. Među žrtvama bili su državljani 10 zemalja a većina putnika – 196, bili su Holanđani.

Istragu o aviokatastrofi sprovode zajedno Holandija, Ukrajina, Australija, Malezija i Belgija.

(Tanjug)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.