U trendu

Pronađena lobanje izumrle vrste krokodila

AUSTRALIJA – U centralnoj Australiji otkrivena je osam miliona godina stara lobanja krokodila, za koju se veruje da je pripadala izumrlojove vrsti, saopštili su danas australijski naučnici.

Lobanja je pronađena oko 200 kilometara od Alis Springsa na Severnoj teritoriji još 2009 godine i smatra se da pripada nepoznatom rodu gmizavaca Baru, prenosi BBC

Doktor Adam Jejts, viši kustos zemaljskih nauka u Muzeju i umetničkoj galeriji Severne teritorije, izjavio je da je lobanja ubedljivo najbolji primerak krokodila iz roda Baru koji je do sada pronađen.

„Govori nam o novim vrstama za koju nismo znali da naseljava centralnu Australiju. Pomalo je iznenađujuće da su krokodili nastanjivali reke centralne Australije“, rekao je on.

Kako se navodi, ta vrsta krokodila imala je niz anatomskih razlika od ostalih krokodila.

„To je najjači član roda Baru. Ima posebno velike zuibe, pa i manji broj zuba“, izjavio je Jejts.

Baru je deo izložbe u muzeju i umetničkoj galeriji Severne teritorije,a lobanja iz 2009.godine nije deo izložbe, iako je izložen rekonstruišani 3D štampani skelet krokodila.

Postoji niz razloga zašto je nalaz tek sad izašao na videlo.

Pre svega, priprema fosila poput ovog, zahteva puno vremena dok se očisti i popravi.

„U vreme otkrića nije bilo prepoznato da se radi o novoj vrsti Barua, već se smatralo da je to jedan od Barua za koga već znamo“, izjavio je Jejts.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.