U trendu

Pronađena i šesta žrtva zemljotresa u Meksiku, strahuju da će potresi biti još razorniji

Najmanje šest osoba je stradalo u zemljotresu, koji je jutros pogodio južnu obalu Meksika, a predsednik te zemlje Enrike Penja Nijeto izjavio je da je to „najjači zemljotres“ u toj zemlji u poslednjih 100 godina.

Geološki topografski institut SAD javio je da je zemljotres bio jačine 8,1 stepeni Rihterove skale, ali predsednik tvrdi da je bio 8,2 stepena Rihterove skale, što ga čini najvećim u poslednjih 100 godina u Meksiku.

Nijeto je rekao da je bio veći od zemljotresa koji je Meksiko pogodio 1985. godine, kada je više hiljada ljudi stradala u četiri meksičke zemlje, preneo je AP.

On je dodao da je usledilo 62 potresa i upozorio da postoji mogućnost da bi jedan, jačine 7,2 stepena Rihterove skale, mogao da pogodi tu zemlju u narednih 24 sata.

Predsednik je naveo da je oko 50 miliona Meksikanaca osetilo potres i upozorio da bi broj poginulih mogao da poraste, preneo je Bi-Bi-Si.

Prijavljeno je da su četiri osobe poginule u saveznoj državi Čijapas, u blizini epicentra, a još dve u saveznoj državi Tabasko.

Kako je ranije javljeno, među žrtvama je i dvoje dece.

Guverner Tabasko pokrajine Arturo Nunjez izjavio je da je jedno dete poginulo kada se zbog potresa srušio zid, a jedna beba je poginula u dečijoj bolnici kada je zbog nestanka struje, prekinuto napajanje inkubatora.

Zemljoitres je jutros pogodio južnu obalu Meksika i pokrenuo cunami, pri kome je najveći talas iznosio 0,7 metara.

Epicentar zemljotresa bio je 123 kilometra jugozapadno od grada Pihihapan na dubini od 33 kilometra, a mogli su da ga osete i stanovnici Meksiko sitija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.