U trendu

Propao sastanak premijera Izraela s nemački ministrom

Premijer Benjamin Netanjahu je otkazao današnji sastanak s nemačkim ministrom spoljnih poslova Zigmarom Gabrijelom koji je u poseti Izraelu, jer je Gabrijel odbio Netanjahuov zahtev da se ne sastane s dve levičarske organizacije koje kritikuju politiku Izraela na okupiranim teritorijama.

Netanjahu je danas tražio da razgovara telefonom s Gabrijelom, ali je on navodno odbio da se javi.

Ranije danas Gabrijel je odgovarajući na Netanjhuov ultimatum – kako su ga nazvali izraelski mediji, rekao da je „za žaljenje“ ako Netanjahu odluči da otkaže sastanak s njim zbog njegovog razgovora s levičarskim organizacijama.

Gabrijel koji je doputovao u Izrael u ponedeljak rekao je nemačkoj TV mreži ZDF da je njegov planirani sastanak s predstavnicima levičarskim organizacijama „Becelem“ i „Prekidanje tišine“ „sasvim normalan“ i da je za Netanjahuovu pretnju saznao iz medija.

Jedna od tih organizacija beleži kršenja prava Palestinaca na okupiranim teritorijma, a druga svedočenja vojnika koji se protive akcijama izraelske vojske.

Iako je Gabrijel tada rekao da bi bilo „nezamislivo“ da se sastanak otkaže, on je ipak ocenio da ni to „neće biti katostrofa“ i da neće izmeniti njegove veze s Izraelom.

Gabrijel se u medjuvremenu sastao s palestinskim premijerom Ramijem Hamdalaom u Ramali na Zapadnoj obali.

Vlada Izraela je saopštila da „Netanjahuova politika nije da se sastaje s diplomatama koji posećuju Izrael i sastaju se s organizacijama koje kleveću vojnike IDF i teže da se oni sudski gone kao ratni zločinci“, a „ne pada im na pamet da se u SAD ili Velikoj Britaniji sastanu s predstavnicima organizacija koje pozivaju da se gone američki ili britanski vojnici“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.