U trendu

Proruski kandidat ubedljivo vodi na izborima u Moldaviji

Socijalista Igor Dodon vodi u drugom krugu predsedničkih izbora u Moldaviji, saopštila je u nedelju uveče Izborna komisija rezultate posle prebrojanih 83 odsto glasova.

Dodon je prema nepotpunim rezultatima osvojio 56,5 odsto glasova a njegova rivalka Maja Sandu 43,5 odsto.

„Mislim da Maja Sandu nije uspela da postane predsednik države“, kratko je rekao Dodon, koji je pozvao svoje pristalice na uzdržanost.

Dodon se zalaže za obnovu odnosa Moldavije i Rusije, koji su zahladneli pošto je Moldavija zaključila trgovinski sporazum sa EU. Za njegovu rivalku Maju Sandu, bivšeg eksperta Svetske banke, smatra se da je više okrenuta EU.

Njegova popularnost je naglo skočila posle korupcionaške afere proevropske vlade koja je izabrana 2009. godine, nastale zbog nestanka oko milijardu dolara iz moldavskih banaka.

„Glasao sam za budućnost ove zemlje. Ubedjen sam da Moldavija ima budućnost i da će biti nezavisna, ujedinjena i suverena“, rekao je Dodon posle glasanja.

On je dodao da želi da uvede federalno uredjenje kako bi u sastav Moldavije ušla i Pridnjestrovska oblast, u kojoj je stacionirano više od 1.000 ruskih vojnika.

Dodon je u prvom krugu izbora pre dve nedelje bio veoma blizu pobede i obećao je da će, ako bude izabran, obnoviti prijateljske odnose s Moskvom i zalagati se za dobre odnose i sa susednim zemljama, Rumunijom i Ukrajinom.

Kijev je nedavno kritikovao Dodona zbog izjave da je Krim, kojeg je Rusija pripojila 2014. godine, deo ruske teritorije, dok je Moskva kaznila Kišinjev embargom na uvoz vina, voća i povrća zbog potpisivanja trgovinskog sporazuma sa EU pre dve godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.