U trendu

Proseparatistički demonstranti sukobili se sa policijom u Kataloniji

Demonstranti koji podržavaju otcepljenje Katalonije sukobili su se sa policijom i blokirali glavne puteve i železničke pruge u toj španskoj pokrajini, tokom današnjeg štrajka kojim se protestuje zbog sudjenja separatističkim vodjama.

Regionalna policija saopštila je da je uhapšeno troje demonstranata koji su pružali otpor policiji u pokušaju da raščisti saobraćajnice od demonstranata.

U okršajima je više policajaca zadobilo manje povrede, navela je policija. Demonstranti su gadjali policiju kamenjem i palili gume na nekim putevima.

Regionalne saobraćajne vlasti su navele da su poremećaji pogodili ulice u Barseloni i nekoliko glavnih autoputeva i pruga širom Katalonije.

Generalni štrajk su organizovali manji sindikati, radnici i studenti koji su za nezavisnost te oblasti od Španije. Demonstranti su nosili separatističke zastave i tražili da se oslobodi 12 separatističkih vodja kojima se trenutno sudi u Vrhovnom sudu u Madridu.

Glavni sindikati u Kataloniji nisu podržali štrajk.

U Barseloni studenti koji podržavaju otcepljenje održali su protestni marš. Grupa za odvajanje ANC, čiji protestni slogan je „samoopredeljenje nije zločin“ planira odvojeni marš kasnije danas.

Sudjenja grupi od 12 bivših katalonskih separatističkih zvaničnika, optuženih za pokušaj secesije pokrajine Katalonije od Španije u oktobru 2017. godine je ušlo u drugu nedelju. Očekuje se da će sudjenje trajati najmanje tri meseca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.