U trendu

Proterivanja vrhunac frustracija zbog ponašanja Rusije

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je da je koordinisano proterivanje ruskih diplomata, pokazalo da je korišćenje nervnog agensa na bivšem ruskom špijunu Sergeju Skripalju u Britaniji, dovelo do vrhunca međunarodne frustracije zbog ponašanja Moskve.

Džonson je u intervjuu za Bi-Bi-Si rekao da Britanija i njeni saveznici nemaju nikakav sukob sa ruskim narodom, već samo sa administracijom predsednika Vladimira Putina, prenosi Rojters.

Kako su agencije izvestile u ponedeljak, 15 zemalja Evropske unije, zajedno sa SAD, Kanadom, Ukrajinom i Albanijom, odlučilo je da protera ruske diplomate u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom u slučaju trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja.

Moskva, koja oštro negira optužbe za umešanost u taj napad, najavila je da će njen odgovor na proterivanje ruskih diplomata biti zasnovan na principu reciprociteta.

„Razlog zbog kojeg su oni to uradili (proterali diplomate) je zato što su iznenada shvatili da bi ovo moglo da se desi i na njihovoj teritoriji. Oni su iznenada uvideli da je ovo nova vrsta pretnje i da se Rusija ponaša na specifično nemaran način sa posebnim prezrenjem prema civilizacijskim normana“, rekao je Džonson.

On je istakao da je „za mnoge vlade ono što se u Salzburiju desilo, na neki način pojasnilo njihove lične frustracije, lična razočarenja u načinu na koji se Rusija ponaša“.

Kako britanska agencija navodi, odbacio je predlog da bi te mere mogle da dovedu do novog Hladnog rata sa Moskvom i rekao da je „veoma, veoma važno naglasiti“ da sukob nije sa Rusima, niti sa ruskom kulturom, civilizacijom…već „isključivo sa Kremljom i trenutnom administracijom“.

„Predmet ove globalne kolektivne akcije jeste da svet ukaže na to da su se sumnje i strahovi o akcijama Kremlja kristalizovale. Rusija je velika, velika zemlja, ali ne mora da bude velika na ovaj način i ono što svet poručuje Rusiji danas jeste da taj specifičan način ponašanja,…ove provokacije bez kraja, dosta nam ih je“, rekao je Džonson.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.