Protest arapske manjine u Izraelu zbog spornog zakona

TEL AVIV – Hiljade pripadnika arapske nacionalne manjine u Izraelu protestovalo je u Tel Avivu zbog novog izraelskog zakona kojim se Izrael definiše kao država-nacija jevrejskog naroda.

Taj zakon razbesneo je arapsku nacionalnu manjinu u Izraelu i izazvao kritike međunarodne zajednice, prenosi Rojters.

Učesnici protesta okupili su se na Trgu Rabin, a nosili su palestinske zastave i transparente na kojima je na hebrejskom i arapskom jeziku pisalo „jednakost“.

Arapska manjina u Izraelu čini petinu od ukupnog broja stanovnika, a sastoji se uglavnom od potomaka Palestinaca koji su ostali na njihovoj zemlji nakon rata 1948. godine u vreme stvaranja moderne države Izrael.

Oni smatraju da novi zakon stvara od njih građane drugoga reda.

„Reč je o rasističkom zakonu koji podseća na apartheid u Južnoj Africi“, izjavio je Muhamed Barake koji predsedava visokim odborom izraelskih Arapa.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu podržao je zakon u kome se navodi da jedino Jevreji imaju pravo na samoopredeljenje u zemlji i ukida arapski jezik sa liste zvaničnih jezika.

On je na svom Tviteru postavio video sa protesta na kome se vidi nekoliko demonstranata koji mašu palestinskim zastavama i uzvikuju „Duhom i krvlju iskupićemo vas Palestino“ i napisao ispod njega da nema boljeg dokaza „o neophodnosti države-nacije“.

Prošle subote proteste je organiozovao narod Druzi kojih u Izraelu ima 120.000.

Druzi su etnički arapi i to je ogranak islama koji uključuje elemente drugih vera.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike