U trendu

Protest Pekinga zbog rasporedjivanja američkog sistema THAAD u Južnoj Koreji

Kina je danas saopštila da je uložila oštar protest Seulu zbog rasporedjivanja američkog antiraketnog sistema THAAD u Južnoj Koreji, kao odgovor na nove nuklerane probe Pjongjanga.

„Još jednom tražimo od Južne Koreje i SAD da ozbiljno shvate zabrinutost po pitanju bezbednosti i interese Kine… da obustave rasporedjivanje koje je u toku i da uklone opremu o kojoj je reč“, izjavio je danas portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Geng Šuang.

Južna Koreja je saopštila danas da je vojska SAD završila postavljanje dodatnih baterija sistema THAAD na jugoistoku zemlje.

THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense) se obično sastoji od šest lansera sa 48 projektila, ali su do sada samo dva lansera operativna.

Istovremeno je Kina je apelovala da Savet bezbednosti UN mora da reaguje „usvajanjem neophodnih mera“ protiv Severne Koreje. Šef kineske diplomatije Vang Ji je rekao da su sankcije samo „polovina rešenja“ a da se druga polovina odnosi na dijalog i pregovore.

„Verujemo da su sankcije i pritisci na režim Kim Džong Un-a samo polovina rešenja severnokorejskog pitanja… Druga polovina rešenja se odnosi na dijalog i pregovore. Samo uz angažovanje obe poluge istovremeno deblokiraćemo nuklearno pitanje na poluostrvu … Nijednu od njih ne bi trebalo ignorisati“, rekao je Vang.

I kineski predsednik Si Djinping juče je u telefonskom razgovoru sa američkim kolegom Donaldom Trampom rekao da se Kina zalaže za rešavanje nuklearnog programa Severne Koreje mirnim putem i putem dijaloga.

SAD su predložile uvodjenje embarga na naftu Severnoj Koreji kao i zabranu izvoza tekstila te zemlje, navodi se u nacrtu rezolucije UN koji je sinoć dostavljen članicama Saveta bezbednosti UN.

Novi nacrt rezolucije o uvodjenju oštrijih sankcija Severnoj Koreji usledio je nakon što je ta zemlja 3. septembra izvela šestu nuklearnu probu hidrogenske bombe.

Toj zemlji je ranijim rezolucijama i kasnije medjunarodnim sankcijama zabranjen nuklearni program, kao i program proizvodnje balističkih raketa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar