U trendu

Protest u Budimpešti protiv zakona koji može da ukine Sorošev univerzitet

Više hiljada mađarskih i stranih studenata, profesora i građana protestovalo je danas u Budimpešti tražeći od vlade da povuče nacrt zakon koji bi mogao da dovede do zatvaranja univerziteta čiji je osnivač milijarder Džordž Soroš.

Demonstranti koji su prošetali od Korvinovog univerziteta do Soroševog Centralnoevropskog univerziteta (CEU), a zatim do parlamenta, tvrde da je zakon napad na slobodu obrazovanja, prenosi Rojters.

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je ranije Centralnevropski univerzitet za izdavanje lažnih diploma i kršenje mađarskih zakona što ova visokoškolska ustanova negira.

„Mađarska je suverena zemlja, podržava znanje u svim slučajevima ali ne toleriše prevare. Nijedan milijarder nije iznad zakona, i zato ovaj univerzitet mora da poštuje zakon“, rekao je tada Orban.

CEU je u saopštenju odbacio te navode i dodao da radi u skladu sa zakonom te da je akreditovan za izdavanje mađarskih i američkih diploma.

Prema nacrtu zakona, o kojem će mađarski parlament raspravljati sledeće nedelje, strani univerziteti moraju da imaju kampus u Budimpešti i u matičnoj zemlji.

„Došli smo ovde zato što partija Fides pravi autokratiju a mi želimo da podržimo slobodno obrazovanje kao što je CEU sada, Korvin bi mogao da bude sledeći“, rekao je Milan Holper, student na univezitetu Korvin.

Pored studenata i profesora, podršku CEU izrazilo je više od 500 vodećih međunarodnih akademika, među kojima je i 17 nobelovaca.

Američki Stejt department je u saopštenju naveo da je CEU „vodeća akademska institucija“ koja promoviše akademsku izuzetnost i kritičko razmišljanje, i zatražio od vlade da izbegne svaku „pravnu akciju koja bi ugrozila njegovo delovanje ili nezavisnost“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.