U trendu

Protest u Manili, Duterte ne odustaje

Hiljade levičarskih demonstranata, mašući crvenim zastavama i noseći slike predsednika Rodriga Dutertea, prošetalo je danas do Predstavničkog doma Filipina, gde su tražili ispunjenje njegovih predizbornih obećanja da će organizovati mirovne pregovore sa komunističkim pobunjenicima i povećati brzinu interneta.

Policija je na ulice izašla bez palica i štitova kako bi promovisali politiku maksimalne tolerancije prema demonstrantima, a manju grupu Duterteovih pristalica odvojila je od demonstranata okupljenih ispred jako obezbeđene zgrade, prenosi AP.

Unutar Predstavničkog doma, levičarski poslanici protestvovali su na veoma dosetljive načine, navodi AP.

Predstavnica ženske partije „Gabrijela“, Emi de Hesus, nosila je domorodačku odoru, sa brojanicama na kojima je pisalo „regularni poslovi odmah“, što je kritika ugovornog rada bez povlastica.

Poslanica Arlen Brosas nosila je crnu haljinu, na kojoj je ručnim radom ispisana poruka bivšeg političkog zatvorenika, „ne – vojnom zakonu“, misleći na odobrenje koje je Duterte pribavio u subotu, da na jugu zemlje održi vojni zakon do nove godine.

Duterte, međutim, ostaje veran svojoj borbi, a izjavio je da dileri droge i zavisnici imaju dva izbora, „pakao ili zatvor“.

„Ne pokušavajte da me zastrašite Međunarodnim sudom pravde. Spreman sam da ostatak života provedem u zatvoru. Borba neće stati dok dileri ne shvate da moraju da prestanu, jer su alternative ili pakao ili zatvor“, rekao je danas Duterte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.