U trendu

Protest zaposlenih u Amazonu u Berlinu zbog uslova rada

Više stotina zaposlenih u američkoj kompaniji za onlajn trgovinu Amazon protestovali su zbog loših uslova rada i plata danas u Berlinu gde vlasnik te američke firme Džef Bezos treba da dobije nagradu.

„Imamo medjunarodni problem, imamo šefa koji želi u celom svetu da amerikanizuje uslove rada. To znači vraćanje na uslove iz 19. veka“, rekao je Frank Bsirske, šef sindikata Verdi, glavnog nemačkog sindikata za usluge, na skupu ispred sedišta nemačke medijske grupe Aksel Špringer.

To je provokacija od strane Aksel-Špringera da Bezosu dodeljuje nagradu, dodao je on.

Zaposleni su s pištaljkama, dobošima i plakatima na kojima piše „Nek Amazon plati“ (Make Amazon pay) glasno protestovali dok je Džef Bezos, najbogatiji čovek na svetu trebalo da primi Aksel Špringer nagradu za 2018. godinu, koju ta grupa dodeljuje za vizionarsko preduzetništvo.

Prema Verdiju demonstranti, su došli iz šest lokacija grupe Amazon u Nemačkoj kao i iz Poljske i Italije gde takodje raste nezadovoljstvo zaposlenih zbog uslova rada. Sindikat je procenio da je na skupu bilo okko 800 ljudi.

Predsednica nemačkih Socijal-Demokrata koji su u vladajućoj koaliciji Andrea Nales rekla je da poreska praksa Amazona i njegovi uslovi rada ne zaslužuju nagradu.

Amazon, za koga je Nemačka najveće tržište van SAD, zanemaruje zahteve sindikata Verdi s kojim odbija da razgovara.

(Beta)

Napišite komentar