U trendu

Protest zbog globalnog zagrevanja uporedo sa ‘prslucima’

PARIZ – Uporedo sa protestima „Žurih prsluka“ koji su prerasli u nerede u Parizu, u drugom delu francuske prestonice više desetina hiljada ljudi je na mirnim demonstracijama apelovalo na francusku vladu da se efikasnije bori protiv globalnog zagrevanja.

Među oko 30.000 okupljenih bile su brojne porodice, filmske zvezde, aktivisti i političari, a njihov protestni marš se kretao od čuvene pariske Opere Garnije do Trga Republike.

Na protestima su se mogli videti transparenti sa natpisima „Nema planete B“ i „I dinosaurusi su mislili da imaju vremena“, javio je AP.

Današnji protest u Parizu bio je jedan od više desetina protesta za borbu protiv globalnog zagrevanja održanih u drugim francuskim gradovima, dan nakon klimatskih demonstracija u nekoliko stotina gradova širom sveta.

Učesnici pariskih demonstracija, koji su pevali pesme i držali se za ruke, u svakom slučaju, bili su potpuna suprotnost u odnosu na istovremene nerede u jednom od najelitnih kvartova „grada svetlosti“, gde su pristalice „Žutih prsluka“ na Jelisejskim poljima podmetale požare po luksuznim radnjama, palile gume na automobilima i sukobile se sa francuskom policijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.