U trendu

Protesti na grčkim ostrvima zbog migranata

ATINA – Stanovnici grčkih ostrva Lezbos, Samos i Hios danas su organizovali proteste zbog načina na koji se vlada ophodi prema migrantima koji na ta ostrva stižu iz Turske.

Protesti su organizovani jer broj migranata neprestalno raste, a uslovi u kampovima za njih su sve gori, prenosi BBC.

Učesnici protesta nose transparente na kojima piše „Želimo naša ostrva i naše živote nazad“, ali i „Bez zatvora za ljudske duše u Severnom Egeju“.

Do 10 sati po lokalnom vremenu u prestonici Lezbosa Mitileni okupilo se oko 3.000, dok se u centru Samosa okupilo oko 1.500 građana.

Zbog protesta, zatvorene su prodavnice, apoteke i benzinske stanice, kao i pojedine klinike i advokatske kancelarije, a najavljeno je i da će se štrajku pridružiti taksisti i vozači autobusa.

Pojedini učesnici protesta rekli su da je na ostrvima kao u zatvoru, jer migrantima nije dozvoljeno da napuštaju ostrva niti smeju da idu gde žele.

Trenutno u kampu Morija na Lezbosu boravi 19.000 tražilaca azila, dok se na Samosu kamp za migrante nalazi na plantaži maslina na brdu koje je udaljeno nekoliko minuta od centra grada.

Migranti žive u šatorima, a stanovnici Samosa kažu da je trenutno migranata više nego lokalnih stanovnika.

„Oni su drugačiji, oni menjaju našu kulturu“, rekao je jedan od žitelja Samosa i dodao da je pre najezde migranata to ostrvo bilo puno turista.

Grčki ministar za civilnu zaštitu rekao je da trenutno na Samosu živi 7.200 migranata u kampovima čiji je kapacitet 700.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar